Index Vakbarát Hírportál

Négy év börtönnel „honorálták” a vuhani járványkrónikást

2020. december 28., hétfő 08:30

Négy év börtönbüntetést szabott ki egy sanghaji bíróság hétfőn arra a civil újságírónőre, aki az év elején a vuhani járványkitörés korai szakaszáról tudósított – adta hírül a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap.

A harminchét éves, korábban ügyvédként tevékenykedő Csang Csan olyan videókat tett közzé az interneten, amelyek egyebek mellett a túlterhelt vuhani kórházakba nyújtottak bepillantást. A felvételek futótűzként terjedtek a világhálón.

A kínai bíróság szerint ez főbenjáró bűn: a nőt „viták szításában és bajkeverésben” mondta ki vétkesnek. A SCMP azt írja, hogy a jogsértések e tágan értelmezett kategóriája öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és a kínai hatóságok gyakran alkalmazzák is az eltérő vélemények elhallgattatására.

A fiatal nőt még május közepén vették őrizetbe Sanghajban – az MTI szerint. Csang a kezdetektől fogva ártatlannak vallotta magát, és júniusban éhségsztrájkba kezdett az elfogatása elleni tiltakozásként. Védőügyvédje elmondása szerint a nyilvánosság kizárásával folytatott tárgyalásán Csang tolószékben vett részt, rossz egészségügyi állapotban. A nő egyelőre nem közölte, hogy kíván-e fellebbezni az ítélet ellen.

Csangon kívül még legalább három olyan kínai civil újságíró tudósított a vuhani járványhelyzetről az év elején, akiknek a holléte február óta nem ismert.

Rovatok