Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz béremelés jövőre a román közalkalmazottaknak

2020. december 28., hétfő 21:05

Befagyasztják a közalkalmazotti béreket Romániában – közölte Florin Citu, az ország frissen beiktatott miniszterelnöke. Hozzáfűzte: a minimálbér mintegy 3,1 százalékkal emelkedik jövőre, amiről szerdai ülésén fogad el határozatot a kormány. 

A tervezet szerint a romániai bruttó minimálbér jövőre 70 lejjel, 2300 lejre (171 ezer forint) nő, ami 1386 lejes (103 ezer forint) nettónak felelne meg 

– jelentette az MTI bukaresti tudósítója. (Magyarországon a minimálbér havi bruttó összege jelenleg 161 ezer forint.)

Az új kormány 7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal tervezi a jövő évi költségvetést.

Citu szerint ez az érték nem fékezi a gazdaságot, de jelzi az új kormány elkötelezettségét a pénzügyi konszolidáció mellett. Bukarest az idén 9,1 százalékos államháztartási hiányra számít, de egyes elemzők szerint a 10 százalékot is elérheti a deficit.

A december 23-án hivatalba lépett bukaresti jobbközép koalíciós kormány hétfői első ülésén a minisztériumok átszervezéséről fogadott el sürgősségi rendeletet. Az eddigi 16 helyett 18 minisztérium lesz, miután külön energiaügyi tárcát hoztak létre, és megalakítanak egy kutatási, innovációs és digitalizációs minisztériumot is, amely a távközlési területet is átveszi a közlekedési tárcától. A sürgősségi rendelet értelmében a két miniszterelnök-helyettes feladatkörét a kormányfő szabja meg.

Romániában az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közösen alakított kormányt a december 6-i választások után a korábbi liberális pénzügyminiszter, Florin Citu vezetésével.

Rovatok