Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban újabb regionális karanténokról dönthetnek

2020. december 28., hétfő 21:34

Szilveszterkor sem oldják fel az éjszakai kijárási tilalmat. Arra kérik a lakosságot, hogy otthon várják az újévet.

Emmanuel Macron francia államfő keddre hívta össze a védelmi tanács ülését, miután az ország keleti részein gyorsul a koronavírus-járvány terjedése. Olivier Véran egészségügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban már megpendítette, hogy a franciáknak harmadik alkalommal is karanténba kell vonulniuk, ha országosan is romlik a járványhelyzet.

A védelmi tanács a karácsonyi ünnepek utáni pandémiahelyzetet értékeli, és megvizsgálja, hogy szükségesek-e újabb korlátozások. Az egészségügyi tárca szerint három keleti régióban (Grand-Est, Bourgogne-Franche-Comté és Alpes-Maritimes) van ok aggodalomra, de „ezeken a régiókon kívül máshol nem kapott olyan erőre a járvány, hogy jelenleg országos karantént indokolna”.

Ha nem is ezen a héten, de a kormány nem zárta ki, hogy januárban ismét lezárás jöhet, amennyiben az ünnepek után a járvány harmadik hulláma éri el az országot.

Mathieu Klein, Nancy polgármestere hétfőn már elkerülhetetlennek nevezte, hogy Elzászban helyi szintű karantén lépjen életbe a járványhelyzet romlása miatt, és azt is kérte a kormánytól, hogy a pandémia által leginkább sújtott régiókban gyorsítsa fel az oltási kampányt. Elmondása szerint a helyi kórházakban már karácsony előtt is feszült volt a helyzet, a betegek száma három hete folyamatosan emelkedik.

A karácsonyt megelőző héten több mint 2 millióan vettek részt szűrésen, s emiatt is emelkedett a napi esetszám. A kormány mindenesetre sikerként értékelte az október végétől hat hétre elrendelt általános karantént, ugyanis ennek köszönhetően a franciák szabadon ünnepelhették a karácsonyt.

Az elmúlt hét napban átlagosan 12 ezer volt a napi esetszám, ami elmarad a kabinet által még a karantén előtt kitűzött 5000-től. Ugyanakkor a lezárás december eleji feloldása óta inkább stagnálnak országos szinten. Kórházban 24 ezer fertőzöttet ápolnak, közülük

2600-an vannak súlyos állapotban, számuk nagyon lassan csökken, miután naponta még mindig több mint 1500 újabb beteg kerül intenzív osztályra.

Országosan az intenzív ágyak felén fekszenek koronavírusos fertőzöttek, de a keleti régiókban 80 százalékos ez az arány.

Franciaország az ötödik legfertőzöttebb ország a világon, és a második az európai kontinensen a WHO adatbankja szerint. A járvány kezdete óta 62 746-an vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 175-en. Karácsonnyal ellentétben december 31-én viszont nem tervezi a kormány az este 8 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom feloldását, de azt tanácsolja, hogy mindenki az otthonában ünnepelje a szilvesztert.

Rovatok