Index Vakbarát Hírportál

Alekszej Navalnij ultimátumot kapott az orosz hatóságoktól

2020. december 28., hétfő 21:07

Az orosz hatóságok letöltendő börtönbüntetéssel fenyegették meg Alekszej Navalnij ellenzéki politkust arra az esetre, ha nem tér vissza időre Oroszországba – írja a Reuters. Navalnijnak – a hatóságok felszólítása értelmében – kedd reggelig kellene visszatérnie Moszkvába. 

Amennyiben ez nem történik meg, akkor az ellenzéki politikus letöltendő börtönbüntetéssel nézhet szembe.

Az orosz börtönhatóság szerint ugyanis Navalnij azzal, hogy elhagyta az országot, megszegte felfüggesztett börtönbüntetését, amelyet 2014-ben róttak ki rá. 

A hatóság szerint Navalnijnak a mérgezésből való felgyógyulását követően már októberben vissza kellett volna térnie az országba. Állításuk szerint a politikus „megszegte kötelezettségeit”, és emiatt a felfüggesztett börtönbüntetését letöltendőre változtathatják meg. 

Navalnij szóvivője, Kira Jarmis a Twitteren azt írta, hogy Navalnijnak nem lenne esélye időben visszatérni Moszkvába, ráadásul még mindig utólagos kezeléseket kap az augusztusi mérgezés miatt.

Hozzátette: a börtönhatóság a Kreml kottájából játszik. 

A Kreml korábban azt nyilatkozta, hogy Navalnij bármikor visszatérhet az országba az összes orosz állampolgárhoz hasonlóan. 

Rovatok