Index Vakbarát Hírportál

Újabb bűnügyi eljárást indítottak Alekszej Navalnij ellen Oroszországban

2020. december 29., kedd 21:42

Újabb bűnügyi eljárást indítottak Oroszországban Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ellen, mert azzal gyanúsítják, hogy személyes szükségleteire sikkasztott az ellenőrzése alatt álló szervezetek számára gyűjtött közadományokból.

Az orosz Nyomozó Bizottság – írja az MTI – kedd este azzal vádolta meg az ellenzéki vezetőt és több név szerint meg nem nevezett személyt, hogy 356 millió rubelt (1,44 milliárd forint) sikkasztottak el. Az orosz hatóság szerint a pénzt a gyanúsítottak személyes kiadásaik fedezésére, így például külföldi utak finanszírozására, szolgáltatások és értéktárgyak vásárlására fordították.

Alekszej Navalnij a Twitteren reagált a szerinte koholt vádakra. Úgy fogalmazott, hogy mindez egy Vlagyimir Putyin által elrendelt hisztérikus akciónak tűnik. Hozzátette, már számított rá, hogy a hatóságok megpróbálják bebörtönözni, miután nem sikerült megölniük.

A Reuters hírügynökség szerint ez újabb jele annak, hogy a Kreml nem Alekszej Navalnij visszatértét Berlinből, ahol eddig kezelték az ellene augusztusban elkövetett, sikertelenül végződött mérgezéses merényletet követően.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb bírálójának számít. A Kreml közölte, hogy mint minden orosz állampolgár, Navalnij is bármikor szabadon visszatérhet a hazájába. Az ellenzéki politikus szintén úgy nyilatkozott, hogy vissza akar térni Oroszországba. Augusztusban Németországba szállították, miután rosszul lett egy orosz repülőgépen. Német orvosok szerint az ellenzéki politikust novicsok idegméreggel mérgezték meg. A Kreml több ízben tagadta, hogy az orosz hatóságoknak köze lenne a mérgezéshez.

Rovatok