Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában még 40 nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet

2020. december 29., kedd 20:55

Szlovákiában ismét, ezúttal 40 nappal meghosszabbították az október elsején bevezetett veszélyhelyzet érvényességét – közölte a kabinet sajtóosztálya az MTI-vel kedden.

Az intézkedésről keddi ülésén döntött a pozsonyi kabinet a koronavírus-fertőzés terjedésére hivatkozva. A veszélyhelyzet mostani, már második meghosszabbítását az alkotmányról szóló új törvény tette lehetővé, amelyet kedden hagyott jóvá a pozsonyi törvényhozás. A gyorsított eljárásban elfogadott jogszabályt hevesen ellenezte az ellenzék, és jogi szakértők bírálatát is kiváltotta.

A jogszabályban bírálói leginkább azt kifogásolták, hogy a pozsonyi kormány a végtelenségig hosszabbíthatja a veszélyhelyzetet, illetve azt, hogy a kabinet bármilyen mértékben és formában kibővítheti a szabad mozgás korlátozását, és kényszertartózkodást írhat elő.

Ha az új alkotmányról szóló törvényt a kormány nem tudta volna jóváhagyni a törvényhozásban, akkor december 29-én de jure lejárt volna az októberben bevezetett veszélyhelyzet, és így több korlátozó intézkedés - köztük a december 19-től bevezetett kijárási tilalom is - hatályát vesztette volna. Így azonban mindezek az intézkedések továbbra is hatályban maradnak, az eredeti tervek szerint legalább január 10-ig.

Rovatok