Index Vakbarát Hírportál

Legalizálták az abortuszt Argentínában

2020. december 30., szerda 10:36 | aznap frissítve

Argentína lett a legnagyobb latin-amerikai ország, ahol legalizálták az abortuszt, miután szerda reggel a szenátus 38 szavazattal (29 ellenében) jóváhagyta a jogszabály-módosítást – írja a The Guardian

Buenos Airesben december 11-én született meg a döntés a parlamentben a terhességmegszakítás legalizálásáról, ahol 131 igen szavazattal 117 nem ellenében döntöttek úgy, hogy az országban engedélyezik az abortuszt a terhesség 14. hete előtt.

Szerda reggel tömeg várta a kongresszus épülete előtt a szavazás eredményét. A Guardian tudósítása szerint az eredményt kitörő örömmel fogadták az ünneplők.

A nők jogaiért folytatott küzdelem mindig nehézkes, most pedig még egy járvánnyal is meg kellett küzdeni, ezért is örülök nagyon az eredménynek

– nyilatkozta a lapnak Ingrid Beck abortuszpárti aktivista és újságíró.

Argentínában 2018-ban egyszer már átment a javaslat a képviselőházon, de végül a szenátus elutasította azt. A téma tavaly februárban került újra terítékre, amikor egy 11 éves kislányt a nagymamája partnere megerőszakolt, a gyermek teherbe esett, és végül császármetszéssel szült. A terhesség ideje alatt hiába kérvényezték többször is az abortuszt, az engedélyt folyamatosan késleltették, mert nem tudtak megegyezni abban, ki lehet a kislány hivatalos gyámja.

Változást eddig Argentínán kívül Kubában és Uruguayban sikerült elérni, a legtöbb, mélyen katolikus latin-amerikai országban továbbra is tilos a terhesség megszakítása.

Rovatok