Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán külügyminiszter szerint Kijev kedvezően fogadja a párbeszédre vonatkozó magyar szándékot

2020. december 30., szerda 21:21 | aznap frissítve

Kijev kedvezően fogadja a Magyarország részéről kinyilvánított szándékot, miszerint Budapest kész felújítani a konstruktív párbeszédet a két ország között – ezt mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a TSZN hírtelevízió hírportáljának adott, szerdán megjelent interjújában.

Kuleba úgy véli, a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt hónapban bekövetkezett meredek visszaesés után Ukrajna olyan jelzést kapott Magyarországtól, amely szerint Budapest kész felújítani a konstruktív párbeszédet Kijevvel.

Mi pedig kedvező választ adunk erre a jelzésre

 – tette hozzá a kijevi diplomácia vezetője.

A miniszter állítása szerint a jövő év elején Magyarország a figyelem középpontjában lesz, és - mint fogalmazott - közösen próbálnak kijutni abból a kedvezőtlen helyzetből, amelybe a két ország került – írja az MTI.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy továbbra is napirenden van Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalos ukrajnai látogatása, ugyanakkor ennek időpontjáról szavai szerint még korai beszélni.

Biztosíthatok azonban mindenkit afelől, hogy Ukrajna elnöke kész a találkozóra, de annak tartalmasnak kell lennie, és olyannak, amely újraindítja a (kétoldalú) kapcsolatokat

– mondta. Megjegyezte továbbá, hogy a diplomaták feladata ennek előkészítése.

Szeretnénk tisztázni minden félreértést Magyarországgal. Ám az újraindításhoz világosan meg kell állapítanunk, hogy ezentúl ezek a játékszabályok, és mindkét fél elfogadja ezeket a szabályokat

 – tette hozzá Kuleba.

Rovatok