Index Vakbarát Hírportál

Már Boris Johnsonhoz tart a légierő az egyezménnyel

2020. december 30., szerda 11:25

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ünnepélyes keretek között szerda reggel aláírta az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kétoldalú kereskedelmi és egyéb kapcsolatok feltételeit rögzítő megállapodást.

Fotó: MTI

Az egyezmény egy példányát ezután a brit királyi légierő repülőgépével Londonba szállítják, és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban Boris Johnson brit miniszterelnök is aláírja.

A jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről szóló 1246 oldalas egyezményről - amely 800 oldalnyi függeléket és lábjegyzetet is tartalmaz - többhavi tárgyalási folyamat után, múlt csütörtökön állapodtak meg a brit kormány és az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségei.

A megállapodás ideiglenes alkalmazása az újév első napján lép életbe.

Az egyezmény ideiglenes alkalmazása azért vált szükségessé, mert még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami már csak a jövő évben - várhatóan február végén - lesz lehetséges.

Az ideiglenes alkalmazás lehetővé teszi, hogy a felek elejét vegyék a január 1-jéig érvényes átmeneti időszak lejártával fenyegető, a polgárok és a vállalkozások számára is kockázatokat rejtő súlyos következményeknek.

II. Erzsébet királynő még ma aláírhatja a Brexit-megállapodást

Beszámoltunk róla, ma dönt a múlt héten az Európai Unióval aláírt, Nagy-Britannia és az EU viszonyát rögzítő megállapodásról a londoni alsóház. A téli szünetét töltő brit parlament soron kívül összehívott ülésnapján vitatja meg az évek óta húzódó kilépési folyamatot lezáró szerződést, az eseményen Boris Johnson elsőként szólal fel. A Downing Street előzetesen már ismertetett részleteket a beszédről, a közlemény szerint a brit miniszterelnök kijelenti majd:

a megállapodás törvénybe iktatását célzó tervezet központi célkitűzése az, hogy Nagy-Britannia a legszorosabb baráti viszony és jóakarat jegyében kereskedhessen a jövőben is európai szomszédaival, de úgy, hogy mindeközben megőrizhesse a szuverén ellenőrzést törvényei felett.

Johnson hangsúlyozza továbbá, hogy a törvénytervezet megmutatja, „Nagy-Britannia egyszerre lehet európai és szuverén” állam. Mindezt a brit miniszterelnök szerint „elképesztő sebességgel” sikerült elérni, Nagy-Britannia a világjárvány szorítása ellenére kevesebb mint egy év alatt lezárta a tárgyalásokat. Hivatalosan London január 31-én kilépett az EU-ból, az azóta eltelt, „átmeneti időszakban” a távozás gyakorlati kérdéseiről egyezkedett a két fél. 

Rovatok