Index Vakbarát Hírportál

Ha minden jól megy, II. Erzsébet királynő ma aláírja a Brexit-megállapodást

2020. december 30., szerda 06:32

Boris Johnson nyitja a szerződést megvitató, ötórásra tervezett rendkívüli parlamenti ülést. A brit miniszterelnök szerint a törvénytervezet megmutatja, „Nagy-Britannia egyszerre lehet európai és szuverén” állam.

Ma dönt a múlt héten az Európai Unióval aláírt, Nagy-Britannia és az EU viszonyát rögzítő megállapodásról a londoni alsóház. A téli szünetét töltő brit parlament soron kívül összehívott ülésnapján vitatja meg az évek óta húzódó kilépési folyamatot lezáró szerződést, az eseményen Boris Johnson elsőként szólal fel. A Downing Street előzetesen már ismertetett részleteket a beszédről, a közlemény szerint a brit miniszterelnök kijelenti majd:

a megállapodás törvénybe iktatását célzó tervezet központi célkitűzése az, hogy Nagy-Britannia a legszorosabb baráti viszony és jóakarat jegyében kereskedhessen a jövőben is európai szomszédaival, de úgy, hogy mindeközben megőrizhesse a szuverén ellenőrzést törvényei felett.

Johnson hangsúlyozza továbbá, hogy a törvénytervezet megmutatja, „Nagy-Britannia egyszerre lehet európai és szuverén” állam. Mindezt a brit miniszterelnök szerint „elképesztő sebességgel” sikerült elérni, Nagy-Britannia a világjárvány szorítása ellenére kevesebb mint egy év alatt lezárta a tárgyalásokat. Hivatalosan London január 31-én kilépett az EU-ból, az azóta eltelt, „átmeneti időszakban” a távozás gyakorlati kérdéseiről egyezkedett a két fél. 

Boris Johnson szerint Nagy-Britannia új fejezet kezd a történelmében, újra megteremtve liberális, kifelé tekintő, a közjót szolgáló országként betöltött globális szerepét. Nagy-Britannia nem azért lépett ki az Európai Unióból, hogy szakadást idézzen elő az Európához fűződő kapcsolataiban, hanem azért, hogy megoldást leljen az e kapcsolatokat a második világháború óta terhelő régi, idegesítő problémákra. Távolságtartó, kedvetlen tagja, néha kerékkötője is volt az Európai Uniónak, most azonban barátságos szomszéd lesz, a legjobb barát és szövetséges, akit az EU csak kívánhat magának – fogalmaz szerdai alsóházi beszédében a brit kormányfő.

Az 1246 oldalas megállapodásról – amely 800 oldalnyi függeléket és lábjegyzetet is tartalmaz – egy ötórásra tervezett vita után szavaznak a képviselők, amely ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül.

A Lordok Háza várhatóan még szerda éjjel szintén megvitatja és nagy valószínűséggel jóváhagyja a megállapodást, amely II. Erzsébet királynő formális beleegyezésével azonnal törvényerőre emelkedhet. 

Szerdán az Európai Unió és a brit kormány is ceremoniális keretek között aláírja az egyezményt. A dokumentumot először Brüsszelben látják el kézjegyükkel az Európai Unió vezető tisztviselői. Az egyezmény egy példányát ezután a Brit Királyi Légierő (RAF) gépével Londonba szállítják, és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban Boris Johnson is aláírja.

Rovatok