Index Vakbarát Hírportál

Komáromi Zoltán: „Emberkísérlet az orosz vakcina magyarországi tesztelése”

2020. december 30., szerda 07:11 | aznap frissítve

A DK-s háziorvos szerint fél év alatt hat millió embert kellene beoltani, amire a kormány nem készült fel.

„Szijjártó helyében csöndben maradnék, és nem veszélyeztetném több ezer embernek az életét” – reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium keddi nyilatkozatára Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A szaktárca korábbi közleményében azzal védte a Szputnyik V vakcinát, hogy a magyar emberek döntő többsége gyerekkora óta orosz vakcinákkal lett beoltva, hiszen „minden oltóanyagunk onnan származott”. Hasonlóan fogalmazott Szijjártó Péter külügyminiszter, aki elmondta: Magyarország különböző fertőző betegségek elleni, nemzetközi viszonylatban is kimagasló átoltottsága legnagyobb részben orosz oltóanyagoknak köszönhető.

Komáromi szerint azonban ez egyszerűen nem igaz.

„Nem voltak orosz vakcinák, szovjet vakcinák voltak, egész más volt az engedélyeztetési eljárás. És én a külügyminiszter helyében nagyon csöndben maradnék, nem veszélyeztetném több ezer embernek az életét. Tessék hagyni az egészségügyi hatóságokat dolgozni” – fogalmazott.

A szakpolitikus szerint „óriási blődség”, hogy az eddig beérkezett oltóanyag felét miért tette félre a kormány. Szerinte most minél több embert kellett volna beoltani, hiszen a második oltás idejére megérkezik az újabb, sokkal nagyobb szállítmány. 

„Itt hatmillió embert kellene beoltani fél év alatt. Ezt 25 vagy 250 oltóponton nem lehet megcsinálni” 

– tette hozzá Komáromi. A háziorvos beszélt arról is, a háziorvosokat eddig nem értesítették arról, hogy mikor oltják be őket, és milyen szerepük lesz a programban. 

Rovatok