Index Vakbarát Hírportál

A lordok is megszavazták a Brexit-megállapodást

2020. december 31., csütörtök 06:57

Csütörtökön jóváhagyta a brit parlament az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodást. Az egyezmény hajnalban törvényerőre emelkedett II. Erzsébet királynő formális beleegyezésével, így lezárult a szigetországban a brit EU-tagság megszűnése utáni viszonyrendszer szabályainak törvényi előkészítése.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően tizenegy hónapos átmeneti időszak kezdődött, hogy megegyezzenek a kétoldalú viszonyrendszerről, mindenekelőtt egy szabad kereskedelmi egyezményről.

A megállapodás múlt héten, közvetlenül karácsony előtt jött létre. Az egyezményt szerdán iktatta törvénybe a brit alsóház, majd csütörtök hajnalban a felső kamara, a Lordok Háza is jóváhagyta.

Az átmeneti időszak csütörtökön brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor jár le. Ezzel az Egyesült Királyság megszűnik az EU tagja lenni. Az 1246 oldalas megállapodás egyik fő eleme azonban egy szabad kereskedelmi egyezmény, amely péntektől, az átmeneti időszak vége után is teljes vámliberalizációt, vagyis vám- és kvótamenetes kereskedelmet tesz lehetővé az Egyesült Királyság és az EU kétoldalú áruforgalmában.

Az egyezményt az Európai Parlamentnek is ratifikálnia kell, de ez a következő évre marad. Az EU szabályai alapján azonban a megállapodás így is érvénybe léphet január 1-jétől, miután a tagországok egyhangúlag jóváhagyták.

Rovatok