Index Vakbarát Hírportál

Még elnök, de már itt a Trump-nosztalgia

2020. december 31., csütörtök 10:54

A Gallup évtizedek óta minden évben elvégzi kutatását, melyben arra keresi a választ, hogy ki volt az év leginkább csodált embere Amerikában. Az idei poll igencsak meglepő eredményt hozott.

A férfiaknál a leköszönő elnök, vagyis Donald Trump futott be első helyen. Ez több okból is meglepő: egyrészt, ha ekkora csodálatnak örvend, vajon miért nem nyert a választásokon, másrészt pedig négy éven át tartó elnöksége alatt egyszer sem sikerült első helyen végeznie a Gallup felmérésében. Trump elnökségének eddigi éveiben, sőt az elmúlt 12 évben rendre elődje, Barack Obama volt a legjobban csodált férfi Amerikában. Tőle vette át idén az első helyet Trump, míg Obama idén a második helyen végzett.

A hölgyeknél Obama felesége, Michelle végzett az élen, immáron három éve sorozatban van ez így, míg a leköszönő First Lady, Melania Trump a harmadik helyet szerezte meg. Ez akár arra is utalhat, hogy a szavazók pártállástól függetlenül fejtették ki véleményüket, mivel a férfiak esetében republikánus, míg a hölgyeknél demokrata lelkületű egyén végzett az élen. A női mezőny második helyén a soron következő alelnök, Kamala Harris végzett, míg Joe Biden pedig harmadik lett az urak között, kevéssel megelőzve dr. Anthony Faucit, a koronavírus elleni küzdelem vezéralakját, az amerikai Nemzeti Fertőző Betegségek Intézetének igazgatóját.

A National Public Radio elemzése szerint Faucit Ferenc pápa, őt pedig Elon Musk követte a listán, aki egész évben a híradások középpontjában szerepelt. Előkelő helyen végzett még a Microsoft-alapító Bill Gates, a kosárlabdázó-zseni LeBron James és a dalai láma is. Érdekesség, hogy a megelőző évek szavazásain rendre igen jól szerepelt egy korábbi pápa, II. János Pál is, aki összesen 27-szer végzett az első 10 között, 1980-ban pedig az első helyet szerezte meg. 

A hölgyek mezőnye a dobogó után is érdekesen alakult, mert Amerikában szokatlan módon több külföldi, így a német kancellár Angela Merkel, a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg, és Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern is jól szerepelt. Hozzájuk csatlakozott külföldiként II. Erzsébet királynő, de az ő népszerűsége nem meglepetés, mivel eddig összesen 52 évben került a top 10-be, amivel abszolút rekorder. 

(Borítókép: Donald és Melania Trump. Fotó: Tom Brenner / Reuters)

Rovatok