Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában ismét megközelítette a tízezret az új fertőzöttek száma

2020. december 31., csütörtök 16:28

Csütörtökre ismét csaknem tízezer új fertőzöttet és több mint kétszáz elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt Ukrajnában, jelentősen nőtt viszont a gyógyultak száma.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 9699 esettel 1 055 047-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 209 áldozattal 18 533-ra. Eddig 709 993-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 12 ezren, az aktív betegek száma így több mint kétezerrel 326 521-re csökkent.

A legtöbb új esetet, több mint 1300-at, az elmúlt napon ismét az ország fővárosából jelentették.

Velük együtt az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta a 111 ezret, az elhunytaké pedig 22-vel 1919-re emelkedett − tájékoztatta a médiát Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere.

Előző nap az országban ismét sok, 2704 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba. Az ukrán egészségügyi minisztérium közölte, hogy az ország megállapodott a Sinovac kínai gyógyszergyártó céggel. Ennek értelmében több mint 1,9 millió dózis koronavírus-ellenes vakcinát vásárolnak meg, az első szállítmány megérkezésére februárban számítanak.

Ukrajna további külföldi gyártóvállatokkal is tárgyal oltóanyag vásárlásáról.

Várhatóan márciusban érkezik meg Ukrajnába a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a már megígért, ingyenes nyolcmillió dózis vakcina első adagja.

Az ukrán kormány reményei szerint a Covaxon keresztül még további nyolcmillió ingyenoltóanyaghoz juthat majd az ország − mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter.

A miniszter megerősítette, hogy az állami pénzen beszerzett vakcinákkal ingyenesen oltják be a lakosságot, elsőként az egészségügyi alkalmazottakat, az időseket és a krónikus betegeket.

Rovatok