Index Vakbarát Hírportál

Közzétették II. Erzsébet királynő újévi kitüntetettjeinek névsorát

2021. január 1., péntek 21:26

Közzétették azon személyek névsorát, akiket II. Erzsébet brit királynő az újév alkalmából a brit lovagrend tagjaivá emelt.

A négy oldalt felölelő listán szerepel egy magyar név is: Szakmány tamás, Walesben élő orvosprofesszor, írja az Infostart

Szakmány professzor Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés végett jött Angliába, Liverpoolban dolgozott, és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Walesben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az aneszteziológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett. Hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a Birodalmi Rend tagjává tette.

A tagok a nevük után írhatják az MBE betűket, jelezve, hogy ők is a lovagrend tagjai. 

Rovatok