Index Vakbarát Hírportál

Trump újévi beszédében a vakcina gyors kifejlesztését méltatta

2021. január 1., péntek 06:56

A koronavírus elleni oltóanyag gyors kifejlesztését, illetve az amerikaiak rendkívüli kitartását és erejét méltatta Donald Trump leköszönő amerikai elnök Twitteren közzétett újévi videóüzenetében – olvasható az MTI közleményében.

Beszédében a még regnáló amerikai elnök kiemelte a vakcinafejlesztés gyorsaságát, amelyet „igazi, példa nélküli csodának” nevezett, és leszögezte, hogy az oltás már 2021 elején elérhető lesz minden amerikai számára.

Donald Trump emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államoknak

a vakcina kifejlesztése mindössze kilenc hónap alatt sikerült, 

míg általában annak kifejlesztése tíz évet is igénybe vesz. „Örökre véget vetünk a járványnak” – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy az embereknek nem szabad elfelejteniük, honnan jött a vírus.

Nem feledkezett meg arról, hogy beszédében külön köszönetét fejezze ki a kutatóknak, a hadseregnek és az orvosoknak, akik lehetővé tették a munkálatokat.

Mindeközben az ország egészségügyi hatóságai az Egyesült Államokban is felbukkant a koronavírus gyorsan terjedő mutációjára figyelmeztet, amelyet néhány hete azonosítottak első ízben Délkelet-Angliában.

A távirati iroda közleménye kitért arra is, hogy az elnök szerdán szakította meg floridai vakációját, ahol az eredeti tervek szerint az újévet töltötte volna, és visszatért a Fehér Házba. Noha döntésének az okát nem közölte, elemzők emlékeztetnek rá, hogy

Trump elnökségének utolsó heteiben éleződött a feszültség Teherán és Washington közt.

Az utóbbi ugyanis attól tart, hogy a síita állam meg akarja torolni Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységét vezető tábornok halálát, akivel tavaly januárban amerikai dróncsapás végzett a bagdadi repülőtér mellett.

A Fehér Ház nem sokkal azt követően tette közzé a változást az elnök programjában, hogy szerdán Josh Hawley, Missouri állam republikánus szenátora bejelentette, a jövő héten hivatalosan is megtámadja az amerikai elnökválasztás eredményét, amely szerint a demokrata párti Joe Biden győzött – zárul az MTI közleménye.

(Borítókép: Donald Trump és Melania Trump 2020. december 31-én. Fotó: Tom Brenner / Reuters)

Rovatok