Index Vakbarát Hírportál

Egy tucat republikánus tervezi késleltetni Biden győzelmének kongresszusi jóváhagyását

2021. január 2., szombat 21:51

Tizenegy republikánus szenátor közös közleményben jelentette be, hogy kifogást fog emelni Joe Biden megválasztott elnök győzelmének szerdai kongresszusi jóváhagyása ellen. 

Bident formálisan decemberben választotta meg az elektori kollégium. Az ő szavazatukat azonban még a kongresszus két testületének, a képviselőháznak és a szenátusnak is jóvá kell hagyniuk. A vonatkozó amerikai jogszabály alapján a kongresszus két házának egy közös ülés keretében kell összesíteni és ratifikálni az elektori szavazatokat, ami fölött Mike Pence alelnök látja el a ceremoniális jelentőséggel bíró ülésvezetői szerepet. 

Biden az elektorok 306 voksát nyerte el szemben Trump 232 szavazatával. 

A republikánus szenátorok, köztük Ted Cruz texasi politikus azzal fenyeget, hogy elutasítják egyes államok elektori szavazatát, amennyiben a törvényhozás nem állít fel egy vizsgálóbizottságot, amelynek 10 napja lenne a választási eredmények áttekintésére az olyan államokban, ahol választási csalást kiáltottak. A szenátorok közleményükben is a csalásokról szóló állításokkal indokolták vizsgálóbizottság szükségét. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem akadályozni akarják a választási folyamatot, hanem visszaállítani az amerikaiaknak belé vetett hitét. 

Nem csak szenátorok, de republikánus képviselők is jelezték szándékukat arra, hogy kifogást emelnek – írja az MTI. 

Hűség demonstrálása és időhúzás

A Wall Street Journal (WSJ) úgy vélekedik a republikánus kezdeményezésről:

ugyan kétséges, hogy bármelyik kifogásemelés eredményes lenne, lelassíthatják Biden győzelmének ratifikálását, miközben a szóban forgó szenátorok és képviselők nyilvánosan tanúbizonyságot tehetnek Trump iránti hűségükről.

Egyúttal rámutat a Republikánus Párton belüli különbségekre, hiszen Mitch McConnel republikánus szenátusi frakcióvezető és más pártvezetők is gratuláltak már Bidennek, elismerve a győzelmét, miközben sürgették párttársaikat, hogy ne vitassák az eredményt. 

Ha a kongresszusi politikusok kifogást emelnek, a szabályok szerint két óra áll rendelkezésre arra, hogy megvitassák és szavazzanak arról, helyt adjanak-e a kifogásnak. Mivel hét állam eredményét támadhatják meg, a vita akár 14 órát is felölelhet. Ezzel pedig ha mást nem is érnek el, borsot törhetnek Biden orra alá és elhúzhatják a ratifikációs folyamatot. 

Rovatok