Index Vakbarát Hírportál

Elsőként fertőzte meg a koronavírus, most újra elkapta

2021. január 3., vasárnap 18:53

Romániában már csaknem 340 egészségügyi központban oltják hétfőtől az egészségügyi dolgozókat a koronavírus ellen. Valeriu Gheorghiţă orvos ezredes az Antena 3 televízióban azt mondta: eddig 13 200 ember kapta meg az oltást, de eddig csak 47 oltóközpontban kezdődött el a vakcinázás. Szerinte az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók többségét immunizálni fogják január közepéig.

Hozzáfűzte: január második felében vélhetően elkezdődhet a szociális intézményekben élők beoltása.

Romániában mintegy 1880 ilyen központ van, ahol csaknem 40 ezer személyt gondoznak, akiknek a beoltását viszonylag rövid idő alatt elvégzik az erre kijelölt mobil oltócsapatok. Gheorghiţă jelezte azt is: az oltókampány második szakaszától felgyorsul az immunizáció üteme, hiszen ekkor már 900 oltóközpont fog működni. A BioNTech–Pfizer vakcinájából több mint 12 millió dózisra van szerződése Romániának, a Moderna oltóanyagából pedig – amelynek az engedélyezését január első hetére várják – 3,5 millió adag jár az országnak. Arra a kérdésre, hogy júniusra eléri-e a 3 milliót a beoltott személyek száma, Valeriu Gheorghiţă úgy válaszolt, ha nem lesz probléma a vakcinával való ellátással, „sokkal magasabb lesz ez a szám” – olvasható a Transindex portálon.

Közben újrafertőződött koronavírussal az a férfi, akinél először mutatták ki a koronavírust, még 2020 elején

írja a Transindex a digi24-re hivatkozva. A 25 éves, Németországban dolgozó férfinak február végén lett pozitív a koronavírustesztje.

Az utóbbi 24 órában több mint háromezer új fertőzöttet regisztráltak Romániában, így már 640 ezer fölé emelkedett a koronavírusosak száma, közülük csaknem 575 ezret gyógyultnak nyilvánítottak – adta hírül a távirati iroda. Az elmúlt napon hatvan ember halt meg a járványban, eddig már csaknem 16 ezer emberéletet követelt a Covid–19.

Rovatok