Index Vakbarát Hírportál

Három hónap alatt több tízmillió oltás beadásával számol a brit kormányfő

2021. január 3., vasárnap 18:11

A brit miniszterelnök szerint megvan a remény, hogy a következő három hónapban több tízmillió adagot sikerül beadni a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákból. Az MTI beszámolója szerint Boris Johnson a BBC közszolgálati televízió magazinműsorában ugyanakkor utalást tett rá, hogy addig még további szigorítások válhatnak szükségessé a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Nagy-Britanniában az utóbbi napokban rendre 50 ezer felett járt a szűrővizsgálatokkal kiszűrt új koronavírus-fertőzések napi száma a korábbi hetek 20-25 ezer, tesztekkel kimutatott átlagos napi esetszáma után. 

Szakértők szerint a terjedés gyorsulásában meghatározó szerepe van a Nagy-Britanniában december közepén azonosított, azóta több más országban is izolált, új koronavírus-variánsnak, amely a vizsgálatok alapján a korábbi változatoknál 50-70 százalékkal fertőzőképesebb lehet.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a héten jelezte: elérte az egymilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma Nagy-Britanniában, és brit sajtóértesülések szerint hamarosan lehetségessé válik heti kétmillió oltás beadása. 

Rovatok