Index Vakbarát Hírportál

Fogy a levegő az olasz miniszterelnök körül

2021. január 3., vasárnap 19:05

Az Élő Olaszország csütörtökig adott ultimátumot Giuseppe Conte miniszterelnöknek, az ellenzék pedig egy nap alatt százezer aláírást gyűjtött össze a kormányfő lemondatására – jelentette az MTI tudósítója.

Giuseppe Conte kormányának sorsa január 7-ig dől el.

Az affaritaliani hírportál több mint kilencven százalékra becsülte a kormányválság esélyét. Más források azonban a kormányátalakítás lehetőségével számolnak.

A volt miniszterelnök, Matteo Renzi által vezetett Élő Olaszország (Italia Viva) kormánypárt adott ultimátumot Giuseppe Conténak.

Bejelentették, hogy január 7-re visszavonják a kormányból két miniszterüket, ha a miniszterelnök nem teljesíti a párt kéréseit.

A párt követelései között szerepel, hogy a miniszterelnök a lehető legszélesebben vonja be a kormánypártokat az országnak szánt 209 milliárd euró gazdasági helyreállítási alap felhasználásába, valamint a kormány használja fel az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásait is. Ezenkívül Matteo Renzi sürgeti, hogy Giuseppe Conte engedje át a titkosszolgálatok vezetését, amit a miniszterelnök hónapokkal ezelőtt saját hatáskörébe vont.

Conte mindezek ellenére biztosnak tekinti kormányfői pozícióját, érvelése szerint valójában senki sem akar válságot és előrehozott választásokat, ezért készen áll bizalmat kérni a parlamentben. Megfigyelők szerint a kormányban kialakult feszültséget a Demokrata Párt saját előnyére használhatja fel, hogy új miniszteri tárcákat kérjen a kormányfő támogatásáért cserébe.

Sergio Mattarella Államfőnek júliusig van lehetősége a parlament feloszlatására, MIVEL A KÖVETKEZŐ KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK 2022-ES MEGVÁLASZTÁSÁIG EZ MÁR NEM LESZ LEHETSÉGES.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke internetes aláírásgyűjtést indított Giuseppe Conte lemondatására, és huszonnégy óra leforgása alatt, vasárnapig elérte a százezres csatlakozást.

Rovatok