Index Vakbarát Hírportál

Egész Angliára zárlatot rendelt el a brit kormány

2021. január 4., hétfő 21:21 | aznap frissítve

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében.

A lezárást magyar idő szerint nyolc órakor jelentette be a televízióban Boris Johnson brit miniszterelnök. Mint elmondta, a vírus korábbi változatával szemben az ország sikeresen harcolt, de az új variáns terjedésének sebessége aggasztó. A tudósok szerint a mutáns vírus 50 és 70 százalékkal fertőzőbb. A kórházak nagyobb nyomás alatt vannak, mint bármikor a járvány kitörése óta, tette hozzá Johnson. 

Mit jelent a zárlat?

A miniszterelnök ezért az egész országra teljes zárlatot rendelt el, ennek megfelelően otthonát senki nem hagyhatja el, csak különleges esetben,

Az élsport tervezett rendezvényeit - köztük az első osztályú angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League mérkőzéseit - ugyanakkor közönség nélkül meg lehet tartani. A szabadtéri testmozgást napi egy alkalomra kell korlátozni, és lehetőleg egyedül vagy legfeljebb egy másik emberrel lehet végezni.

Az általános iskolák és középiskolák holnaptól visszatérnek a távoktatáshoz. 

A probléma nem az, hogy az iskolák nem biztonságosak gyermekeink számára, hanem hogy gócként szolgálhatnak a fertőzéshez,

– mondta a miniszterelnök.

Hozzátette, van egy nagy különbség a korábbi zárlathoz képest, nevezetesen, hogy Angliában

éppen történetének legnagyobb oltási kampánya zajlik, és eddig több embert oltottunk be, mint Európa többi része együttvéve.

Elmondta, hogy az oltás folyamata egyre gyorsul, annak köszönhetően, hogy már a mai napon engedélyt kapott Oxford-AstraZeneca vakcina is elérhető.

Johnson hangsúlyozta, hogy az embereknek követniük kell az új szabályokat, amelyeket szerda hajnalban fognak törvénybe foglalni, és még aznap a parlament elé is kerülnek. Hozzátette, hogy

az északír, a walesi és skót kormányok osztják azt a nézetet, hogy a vírussal való küzdelem fordulóponthoz érkezett, és ők is hasonló intézkedések bevezetését tervezik. 

Úgy fogalmazott,

mindezek ellenére azt gondolom, hogy a küzdelem utolsó szakaszához érkeztünk, hiszen minden egyes beoltott emberrel közelebb kerülünk a győzelemhez. A tudomány csodájának hála nem csupán az alagút végét látjuk, hanem azt is tudjuk, hogyan juthatunk el odáig.

Nick Triggle, a BBC egészségügyi szakújságírója közölte: karácsony óta ötven százalékkal növekedett a vírussal kórházban ápoltak száma, ami az összehasonlítás kedvéért, tizennyolc kórház teljes kapacitásának felel meg. Az angliai foglalt kórházi ágyak harminc százalékán covidos betegek fekszenek. De ami igazából aggasztó – emelte ki –, hogy ez a szám rohamosan növekszik. Csak a legutóbbi hat nap alatt naponta ötvenezer új esetet regisztráltak, ezeknek a betegeknek a jó része még csak most fog ellátásra kerülni.

Az Index beszámolt róla, hogy hétfőn már az AstraZeneca–Oxford vakcinát is elkezdték beadni az embereknek az Egyesült Királyságban: öt angliai megye – Oxford, London, Sussex, Lancashire és Warwickshire – kórházaiban kezdték el az oltásokat.

Az új vakcinából már 530 ezer ampullát leszállítottak.

Az új variáns

Az új variáns a dél-afrikai köztársaságból érkezett Nagy-Britanniába tavaly decemberben. Akkor Matt Hancock egészségügyi miniszter „meglehetősen aggasztó"-nak nevezte az új mutáció megjelenését, ugyanis ez – a jelek szerint – még az előző variánsoknál is gyorsabban tud terjedni.

A britek a terjedését úgy próbálták megakadályozni, hogy korlátozták a beutazást Dél-Afrikából, valamint elrendelték, hogy mindenki, aki az utóbbi két hétben Dél-Afrikában járt – vagy akár csak szoros kapcsolatban állt ilyen személlyel – haladéktalanul vonuljon karanténba.

Szakemberek szerint egyébként egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá.  arra sem utal semmi, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Leállt a forgalom, teljes volt a káosz

Arról szintén írtunk, hogy a francia hatóságok 2020 december 23-án 0 órától állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat az Angliában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. A francia tilalom olyan járművekre vonatkozott, amelyekkel emberek – gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok – is átkeltek volna Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények – konténerek és vontató nélküli kamionpótkocsik – átkelését viszont a francia hatóságok engedélyezték.

A francia zárlat súlyos fennakadást okozott angliai oldalon a doveri kompkikötőben és a folkestone-i vasúti terminálhoz tartó forgalomban: a délkeleti part felé vezető M20-as autópályán, illetve az egyik közeli, használaton kívüli repülőtéren kialakított átmeneti parkolóban a Kent megyei tanács adatai szerint több ezer kamion torlódott fel. A helyzet súlyosságát szemlélteti az is, hogy dulakodás tört ki a repülőtéren rekedt sofőrök és a rendőrség között.

A brit közlekedési minisztérium végül bejelentette, hogy megállapodás született a brit és a francia kormány között a teher- és sürgős esetekben „bizonyos mértékű” utasforgalom újraindításáról, aminek köszönhetően lassan, de rendeződött a helyzet.

Légtérzár

December 22-én 0 órától Magyarország megtiltotta az Egyesült Királyságból érkező személyforgalmi repülőjáratok leszállását, beleértve az üzleti célú magánrepülőgépekét is.

Ha el kívánják mondani saját élményeiket az eseményekkel kapcsolatban, szívesen várjuk Angliában élő honfitársaink leveleit az ugyelet@index.inda.hu címre.

Rovatok