Index Vakbarát Hírportál

Van olyan európai ország, ahol felgyorsították az oltási kampányt

2021. január 4., hétfő 21:37 | aznap frissítve

Több ezer embert oltottak be hétfőn koronavírus-ellen Franciaországban, és az elkövetkező napokban a kampányt kiterjesztik minden legalább ötvenéves egészségügyi dolgozóra – jelentette be a francia kormány, amelyet az ellenzék hevesen bírált az oltási program lassúsága miatt.

Erre meglehetősen volt is okuk, mint megírtuk, Franciaországban az utóbbi nyolc napban mindössze 400 embernek adták be a koronavírus elleni injekciót. Az oltási programot az egészségügyi dolgozók felháborodásának hatására gyorsították fel, Emmanuel Macron államfő válaszul a bírálatokra válságtanácskozást hívott össze hétfőn. Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói vehették volna fel az oltást.

Ma több ezer oltás történt az országban, de felgyorsítjuk a ritmust szerdától, csütörtöktől, péntektől

– jelentette be a tanácskozás után Olivier Véran egészségügyi miniszter. Jóllehet több mint 65 ezren vesztették életüket a járvány szövődményeiben, a nyolc nappal ezelőtt kezdett oltási program keretében január 1-ig alig 516 ember vehette fel az oltást, miközben a szomszédos országokban már meghaladta a több százezret a beoltottak száma. Az egészségügyi miniszter a párizsi Hotel-Dieu kórházban kialakított oltóközpontban elmondta: országszerte hasonló központokat hoznak létre.

Ma este 27 központban, ahol van már oltóanyag, megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását. Holnap estig vagy szerdára megnégyszerezzük a központok számát, ami azt jelenti, hogy mintegy száz kórházban be tudjuk oltani az ott dolgozókat, illetve a házi orvosokat. Kijelenthetem, hogy a mai napon már több ezer embert oltottunk be az országban 

– mondta a tárcavezető. A kormány jelezte, hogy az idősotthonokba szállítandó dózisokat megduplázza, és a kiszállítást felgyorsítja, és februárra az idősotthonokon és a kórházakon kívül is megnyílnak az oltóközpontok az idősebbek számára. A cél továbbra is az, hogy március végéig 5-10 millióan felvegyék az oltást országszerte. A járványügyi korlátozások januárra tervezett enyhítése a kulturális intézmények január 7-ei és a vendéglátóhelyek január 20-ai nyitásával azonban távolodni látszik, miután a kormány attól tart hogy az év végi ünnepek alatti családi összejövetelek miatt a következő napokban emelkedni fognak a mutatók.

A vírus terjedése egyelőre túl erős ahhoz, hogy enyhítések legyenek

– mondta Arnaud Fontanet, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja a France Info hírrádióban. Gabriel Attal kormányszóvivő pénteken már jelezte, hogy nem lesz lehetséges az októberben bezárt színházak, mozik és múzeumok kinyitása január 7-én. Az ország teljesen területén éjszakai kijárási tilalom van érvényben az általános karantén december 15-i feloldása óta, amely a legtöbb helyen este 8 órától reggel 6 óráig van érvényben, de szombat óta 6 millió francia számára két órával előbb, már este 6 órakor elkezdődik az ország keleti részén, ahol ismét a maximális riasztási küszöb fölé emelkedett a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma.

Az egészségügyi tárca hétfő este közzétett adatai szerint a év végi ünnepek hatása még nem érződik a mutatókban. Az elmúlt napon 4022 új estet igazoltak, ugyanakkor 1258 betegfelvétel történt a kórházakban, ahol jelenleg 25 ezer fertőzöttet ápolnak, közülük 2666-an vannak intenzív osztályon, 245-tel többen, mint vasárnap. Az elmúlt napon 378-an hunytak el, így a halottak száma 65 415-re emelkedett.

Rovatok