Index Vakbarát Hírportál

Bejelentették: átalakult a görög kormány

2021. január 4., hétfő 14:48 | aznap frissítve

Az új kormányszóvivő, Hrisztosz Tarantilisz hétfőn bejelentette, hogy Kiriákosz Micotákisz, görög miniszterelnök azzal kezdte az évet, hogy átalakította a kormányát. Az átalakítás során megtartotta többek között a külügyi, a pénzügyi és a védelmi tárca vezetőit is.

A kellő időben minden kormánynak rugalmasságot kell mutatnia

– hangsúlyozta Tarantilisz. A változtatások indoklásaként a konzervatív kabinet hatékonyságának növelését említette.

Az MTI értesülései szerint Kosztisz Hadzidakisz korábbi környezetvédelmi és energiaügyi miniszter a munkaügyi és szociális tárca élére került. A környezetvédelmi tárca vezetését Kosztasz Szkrekasz vette át. A miniszterelnök Makisz Voridisz korábbi agrárfejlesztési és élelmiszerügyi minisztert nevezte ki a belügyminisztérium új vezetőjének. Az agrárium élére Szpiliosz Livanosz került. Sztéliosz Pécasz volt görög kormányszóvivő az új kabinetben a belügyminiszter önkormányzati ügyekért felelős első helyettesének tisztségét fogja ellátni.

A szóvivő szerint az új kormányban megtarthatta tisztségét a többi között Panajotisz Pikramenosz miniszterelnök-helyettes, Adonisz Georgiadisz fejlesztési és beruházási miniszter, Mihalisz Hriszohoidisz állampolgárok védelméért felelős miniszter, Nótisz Mitarákisz bevándorlási és menekültügyi miniszter, Vasszilisz Kikiliasz egészségügyi miniszter is.

A koronavírus-járvány hatására a görög gazdaság 2020-ban becslések szerint 10 százalékkal zsugorodott. Szakértők nagy reményeket fűznek a gazdaság fellendüléséhez 2021 második felében.

Görögországban a járvány tavaly februári kezdete óta 139 447 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 4881 ember hunyt el a kórban.

Rovatok