Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot fontolgatnak Japánban

2021. január 4., hétfő 11:16

A japán kormány szükségállapot bevezetését fontolgatja Tokió térségében a járványhelyzet miatt – írja a Reuters.

A Kyoto News nevű lap értesülése szerint a lezárások január 9-étől léphetnek érvénybe és egy hónapig tarthatnak majd. 

Nisimura Jasutosi, Japán gazdasági minisztere hétfőn úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a szakértői vélemények beérkezésére várnak még, és ha azok megerősítik a lépés indokoltságát, akkor mielőbb be fogják vezetni a szükségállapotot. 

A korlátozások veszélybe sorolhatják Japán 2021-es olimpiarendezését is, valamint a gazdaságot is nagymértékben visszavethetik.

A szükségállapot bevezetése azt jelentené, hogy a japán kormány koronavírus-politikája 180 fokos fordulatot venne. Szuga Josihide kormánya ugyanis eddig tartózkodott a drasztikus lépésektől – és emiatt komoly kritikákat is kapott.

Japánban december 31-én 4520 új fertőzöttet azonosítottak.

Ez az ország népességéhez viszonyítva ugyan nem számít soknak, de japán viszonylatban így is rekordot jelentett.

Tokió, és a környékbeli városok önkormányzata ezt követően vetette fel a kormány részére a szükségállapot bevezetésének lehetőségét. 

Vasárnap 3158 új esetet találtak az országban, a fertőzöttek közel fele Tokióból és környékéről származik. 

Szuga Josihide hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az esetszámok növekedése miatt „egy erősebb üzenetre van szükség". Azt azonban nem részletezte, hogy a szükségállapot mikortól léphet életbe, illetve pontosan mit is jelentene az érintett lakosok számára. 

A kormányfő azt azonban elmondta, hogy februártól elkezdhetik a Japán lakosság beoltását, és az olimpia előkészületeit is folytatják. 

Rovatok