Index Vakbarát Hírportál

Nem adják ki a britek Amerikának Julian Assange-t

2021. január 4., hétfő 13:08 | aznap frissítve

Nem adják ki az Egyesült Államoknak Julian Assange-t egy londoni bírósági döntés szerint – írja a BBC.

Azzal indokolták, hogy Assange mentális egészsége az ellene folytatott eljárás miatt megrendült. 

Részletezték, hogy a WikiLeaks-alapító több alkalommal is megpróbált kárt tenni önmagában, és nem lehetetlen, hogy kiadatása esetén

az öngyilkosságot is megkísérelné. 

Assange több ezer bizalmas kormányzati dokumentumot adott közre 2010 és 2011 közt. Az Egyesült Államok állítása szerint ezzel törvényt sértett és számos életet veszélyeztetett. 

A BBC szerint a döntés nem jogerős, és könnyen elképzelhető, hogy azt meg fogják fellebbezni a közeljövőben. 

Közben a mexikói államfő bejelentette: kész politikai menedékjogot nyújtani Assangenak.

Andrés Manuel López Obrador leszögezte: Assange megérdemel egy esélyt, ő a maga részéről pedig támogatja, hogy megbocsássanak neki. Hozzátette: utasította a mexikói külügyminisztériumot, tegye meg a szükséges lépéseket Londonnál Assange szabadon bocsátása érdekében.

Nem ez az első alkalom López Obrador hivatalba lépése óta, hogy Mexikóváros menedékjogot ajánl fel valakinek. A mexikói kormány 2019 novemberében adott menedéket Evo Morales korábbi bolíviai elnöknek, aki egy hónappal korábban kényszerült lemondani posztjáról, miután az országon a győzelmével végződő választásokat követően három hétig tartó véres tüntetések söpörtek végig, és a rendőrség, valamint a hadsereg főparancsnoka is felszólította, hogy távozzon az ország éléről.

Rovatok