Index Vakbarát Hírportál

Belebukott az oltási terv miatt kirobbant vitába a lett egészségügyi miniszter

2021. január 5., kedd 20:40

Benyújtotta lemondását Ilze Vinkele lett egészségügyi miniszter kedden, mert a koronavírus-járvány közepette vitába szállt a kormányfővel az oltási tervet illetően.

Krisjanis Karins miniszterelnök nem sokkal korábban megvonta bizalmát miniszterétől. A kormányfő azzal indokolta lépését, hogy Vinkele nem rendelkezett „világos, érthető tervvel a Covid-19 elleni oltásokat illetően". Karins ugyanakkor közelebbről meg nem nevezett múltbéli hiányosságokra is utalt.

Online sajtótájékoztatóján Karins kijelentette, hogy jelenleg semmi nem bír nagyobb jelentőséggel az oltási tervnél.

A miniszterelnök sajtótájékoztatójával szinte egy időben Vinkele videókonferencián mutatta be oltási tervét, amelyet azonban Karins szerint a tárcavezető röviddel a kormányülés előtt juttatott el a kabinethez.

Vinkele pártja, a liberális Fejlődés/ért! élesen bírálta a miniszterelnök szerinte alaptalan és elhamarkodott lépését. A tárcavezető pedig azt vetette Karins szemére, hogy leváltásával akarja kivédeni a koronavírus-járvány kezelése miatt a kormányt érő bírálatokat.

Egyelőre még nem világos, hogy ki veszi át Vinkele helyét. Ideiglenesen Vinkele párttársa, Artis Pabriks védelmi miniszternek kellett volna átvennie az egészségügyi tárca vezetését, de ő ezt elutasította.

„Úgy gondolom, hogy ebben a Covid-19 miatti vészhelyzetben a kormányfőnek személyesen kellene átvennie a felelősséget" – írta Pabriks a Twitteren.

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban eddig 43 942 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 722-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma 30 892. Az oltási kampány a balti országban karácsonyt követően indult, eddig mintegy háromezren kapták meg a vakcinát.

Rovatok