Index Vakbarát Hírportál

Elutasították Julian Assange óvadékkérelmét

2021. január 6., szerda 13:36

Szerdán elutasították a londoni bíróság a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak az óvadékkérelmét, viszont mégsem adják ki az Egyesült Államoknak, mert mentális egészségével problémák vannak – írja a Sky News.

Julian Assange-t 17 rendbeli kémkedés vádjával körözik az Egyesült Államokban, amiért 2010-ben a WikiLeaks nevű portálján az Egyesült Államok Afganisztán és Irak elleni háborújáról tett közzé titkosított dokumentumokat. 2010. november 28-án a WikiLeaks öt médiapartnerével együtt titkos amerikai diplomáciai üzeneteket tett közzé. Svéd kérésre az Interpol is felvette listájára a skandináv országban elkövetett állítólagos nemi erőszak vádja miatt, amit később ejtettek. Ha kiadnák az Egyesült Államoknak, akár 175 év börtönt is kaphatna.

Julian Assange 2012 óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Ecuador londoni nagykövetségén kapott politikai menedéket, majd hét év után nem kívánt vendéggé vált. A Scotland Yardot hívta, hogy az ausztrál férfit tartóztassák le.

Assange-ot egyébként az Amnesty International Media Awarddal tüntette ki, amiért a WikiLeaksen kenyai ítélet nélküli kivégzésekről tett közzé anyagot. A portálon továbbá közölt le tényfeltáró anyagot a szcientológusok kézikönyveiről, a guantánamói fogolykínzásokról, bankokkal kapcsolatos botrányokról, valamint a 2006-os elefántcsontparti egészségügyi krízisről, amely során egy svájci olajcég hajója szennyező anyagokat öntött a tengerbe Abidjan kikötőjében.

Rovatok