Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság is támogatta a Moderna vakcináját

2021. január 6., szerda 13:44 | aznap frissítve

Szerdán az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Moderna oltóanyagának a használatát is a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Ez az utolsó előtti lépést jelenti azelőtt, hogy az amerikai cég vakcinájával beolthassanak embereket az Európai Unió tagországaiban. Az utolsó lépcsőfokot az Európai Bizottság rábólintása jelenti, de ez puszta formalitás, Ursula von der Leyen bizottsági elnök legalábbis tweetben adta hírül, hogy megszületett a gyógyszerügynökségi döntés.

Good news for our efforts to bring more #COVID19 vaccines to Europeans!
@EMA_News assessed that the @moderna_tx vaccine is safe & effective.

Now we are working at full speed to approve it & make it available in the EU.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 6, 2021

A Moderna vakcinája ugyanúgy mRNS-alapú, mint az EU-tagországokban már használt Pfizer/BioNtech oltóanyag. Tesztelésében 30 ezer ember vett részt, 14 134-en valódi koronavírus elleni védőoltást, 14 073-an placebót kaptak. A vakcina 94 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. December 28-án az Egyesült Államokban már jóváhagyták a felhasználását.

A Sky News a holland gyógyszerfelügyeletre hivatkozva azt írja, hogy a Moderna vakcinája hatékony lehet a koronavírus új, az Egyesült Királyságban terjedő mutánsa ellen is. Jens Spahn német egészségügyi miniszter közlése szerint a szállítások a jövő héten kezdődhetnek,  a Bloomberg pedig idézi az amerikai cég decemberi közleményét, amely szerint az Európai Unió már 160 millió adagot rendelt a vakcinájából.  

Frissítés 17:15-kor

Az Európai Bizottság szerdán feltételes forgalombahozatali engedélyt adott az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának – írta az MTI.

A Moderna mRNA-1273 néven ismert vakcinája egyéves feltételes alkalmazásához a pozitív ajánlást szerdán adta meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA), véleménye szerint ugyanis az oltóanyag hatékony az új típusú koronavírus ellen.

A Moderna november 30-án nyújtott be forgalombahozatali engedély iránti kérelmet az EMA-hoz. Az Európai Bizottság szintén november végén hagyta jóvá a vállalattal kötött oltóanyag-beszerzéséről szóló szerződést, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió az összes tagállama nevében első körben 80 millió adag oltóanyagot vásárolhat, és további 80 millió adagot igényelhet.

(Borítókép: Joseph Prezioso / AFP)

Rovatok