Index Vakbarát Hírportál

Nem idén, hanem jövőre lesz a romániai népszámlálás

2021. január 6., szerda 16:28

Egy évvel elhalasztják a 2021-ben esedékes romániai népszámlálást – írta a Transindex a Digi 24 tévécsatornára hivatkozva.

A román hatóságok úgy döntöttek, hogy ebben az évben kockázatos lenne megszervezni a népszámlálást, mivel sokan elkülönítésben vagy karanténban vannak, és a népszámlálást végzők könnyen elkaphatnák a koronavírus-fertőzést.

A statisztikai intézet igazgatója, Andrei Tudorel elmondta: nem ajánlott ebben az időszakban házról házra járva terepezni, adatot gyűjtve. 

A népszámlálást jövő év júniusában tartanák, és első alkalommal a romániai népszámlálások történetében online gyűjtenék az adatokat.

A 2022-es népszámlálás három szakaszban zajlana: az első szakaszban különböző forrásokból gyűjtenék az adatokat, a második szakaszban felszólítják majd a népességet, hogy egy online platformon töltsék ki a személyes adataikat. Ebben a szakaszban a polgármesteri hivatalok segítségét is igénybe vennék, hogy lehetővé tegyék az emberek számára az adatok online feltöltését. Az utolsó szakaszban azokat, akik nem töltötték fel online az adataikat, megkeresik a lakhelyükön.

Vladimir Alexandrescu, az intézet szóvivője szerint 2022-ben a számlálóbiztosok tablettel lesznek felszerelve, elektronikusan vezetik fel az adatokat. 

Rovatok