Index Vakbarát Hírportál

Lettországban is megjelent a koronavírus nagy-britanniai és dél-afrikai mutációja

2021. január 7., csütörtök 16:12

Lettországban is megjelent a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb, Nagy-Britanniában, illetve Dél-Afrikában azonosított változata – közölte csütörtökön Dainis Sirovs, az ogrei kórház igazgatója. Az orvos szerint a kórház pácienseinél és egészségügyi dolgozóinál mutatták ki az új vírusváltozatot – írja az MTI.

A vakcinálás nagyon fontos a vírus terjedésének kordában tartására. Az ogrei kórházban vannak betegek és orvosok, akik már megfertőződtek a Covid–19-vírus új törzsével, amely a korábbinál még fertőzőbb és veszélyesebb. A betegség lefolyása súlyos, ami aggasztó, így rendszeresen teszteljük munkatársainkat, ami segít felfedezni a betegséget

– közölte Sirovs.

A dél-afrikai vírusmutáció megjelenése azért is több mint ijesztő, mert elképzelhető, hogy nem működik ellene a koronavírus-antitest.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök közben a nap folyamán elfogadta Ilze Vinkele egészségügyi tárcavezető lemondását, akivel vitába bonyolódott az oltási tervet illetően. A kormányfő azért vonta meg bizalmát miniszterétől, mert szerinte Vinkele nem rendelkezett „világos, érthető tervvel a Covid–19 elleni oltásokat illetően”.

A lemondott miniszter tisztségét egyelőre ügyvivő jelleggel párttársa, Artis Pabriks védelmi miniszter veszi át, bár ő kedden még azon a véleményen volt, hogy „a Covid–19 miatti vészhelyzetben a kormányfőnek személyesen kellene átvennie a felelősséget”.

Vinkele és Pabriks pártja, a liberális Fejlődés/ért! egyébként Daniels Pavluts frakcióvezetőt javasolta az egészségügyi tárca élére.

Pavluts bejelentette, hogy javítani akar majd az oltási terven, és felgyorsítaná az oltások ütemét, mindemellett folytatni kívánja Vinkele eddigi irányvonalát azzal, hogy szakértői véleményekre és tudományosan megalapozott értékelésekre alapozza munkásságát.

A körülbelül kétmillió lakosú Lettországban eddig 46 545 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 790-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma 33 005.

Rovatok