Index Vakbarát Hírportál

Tovább szigorítanak a korlátozó intézkedéseken Portugáliában

2021. január 7., csütörtök 20:17

Portugália a koronavírus által leginkább sújtott térségeiben már érvényben lévő közlekedési korlátozásokat és kijárási tilalmat a hét végén meghosszabbítják, és szinte a teljes országra kiterjesztik – jelentette be csütörtökön António Costa miniszterelnök.

Valószínűleg szigorúbb intézkedéseket kell hoznunk a következő héttől

– mondta újságíróknak a kormányfő, miután szerdán minden korábbinál több, 10 027 új fertőzöttet jelentettek. Costa szerint elképzelhető az általános karantén bevezetése is. Szombat és vasárnap 13 órától kijárási tilalom lesz érvényben a város településeinek nagy részében, és az érintett lakosok csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket. Portugáliában november 9. óta van érvényben egészségügyi veszélyhelyzet, de a karácsonyi ünnepekre enyhítettek a korlátozásokon, majd az év végére ismét szigorítottak. 

Két hét alatt a napi új fertőzöttek száma közel megkétszereződött.

A szerdai csúcs után csütörtökön 9927 volt a napi új fertőzöttek száma. A csütörtökön jelentett 95 új halálesettel a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma megközelíti a 7500-at. A járvány kezdete óta a vírus 446 606 ember fertőzött meg az ibériai országban.

A számok miatt nagyon óvatosaknak kell lennünk a hét végén

– hangsúlyozta Costa. Előző nap Marta Temido egészségügy-miniszter beismerte, hogy a 10 milliós lélekszámú ország kórházai „hatalmas nyomás" alatt vannak, több mint 3000 beteget ápolnak, közülük 500-nál többen intenzív osztályon vannak.

Rovatok