Index Vakbarát Hírportál

A svéd kormány is bővítette jogköreit a koronavírus-járvány megfékezése érdekében

2021. január 8., péntek 20:04

A stockholmi parlament pénteken jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében ideiglenesen bővítik a kormány jogköreit a járvány elleni küzdelem jegyében.

A jogszabály vasárnap lép életbe, és felhatalmazza a kormányt, hogy bevásárlóközpontokat, edzőtermeket és kulturális létesítményeket zárasson be, s felfüggeszthesse a tömegközlekedést, vagy korlátozhassa az említett létesítményeket látogató emberek számát.

A nyilvános összejövetelekre vonatkozó szabályokat megsértőket pénzbírsággal sújthatják.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök a döntést követően néhány órával közölte: a kormány egyelőre nem döntött üzletek bezárásáról, de kész arra, hogy így cselekedjen. Hozzátette: a nyilvános összejöveteleken legfeljebb nyolc ember gyűlhet össze egyszerre.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón felszólalva Lena Hallengren svéd egészségügyi és szociális ügyi miniszter elmondta: a jogszabály által kötelezett üzleteknek és egyéb helyiségeknek biztosítaniuk kell, hogy egyetlen vásárló se tartózkodjon a másik közelében legalább 10 négyzetméteres körzetben. A boltoknak, edzőtermeknek és egyéb helyiségeknek ezenkívül azt is világosan jelezniük kell, hogy hányan tartózkodhatnak bennük egyszerre – tette hozzá.

A szabályok betartatásáért a megyei adminisztrációs testületek felelnek, és jogsértés esetén pénzbüntetéseket róhatnak ki.

A törvény a tervek szerint szeptember végéig lesz érvényben. A kormánynak ezenkívül értesítenie is kell a parlamentet a lezárásokról egy héten belül.

A törvénytervezetről tartott pénteki parlamenti vita során az ellenzék soraiból bírálatok érték a kormányt amiatt, hogy késlekedett a törvény előterjesztésével. Bírálta a kormányt többek között Camilla Waltersson Gronvall, a legfőbb ellenzéki erő, a konzervatívok tagja is, amiért a jogszabály nem tisztázza: miként kárpótolják a bezárni kényszerülő üzleteket.

Hallengren védelmébe vette a kormányzati erőfeszítéseket, azt állítva, hogy bár "nagyszámú" önkéntes és kötelező érvényű lépéshez folyamodtak, amelyek sikeresnek bizonyultak, további eszközökre van szükség.

A 10,3 millió lakosú Svédországban eddig mintegy 490 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 9433 halálesetet jegyeztek fel, ami lényegesen nagyobb a többi skandináv országban feljegyzett esetszámokhoz képest.

Rovatok