Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Arab Emírségek is megnyitja Katarral közös határait

2021. január 8., péntek 13:33

Az Egyesült Arab Emírségek ismét megnyitja Katarral közös légi, szárazföldi és tengeri határait – jelentette az emírségek hírügynöksége (WAM) pénteken.

Az emírségek külügyi államtitkára, Hálid Abdullah újságíróknak azt mondta, országa megkezdi az összes, Katar ellen hozott büntetőintézkedés feloldását, a határzárat pedig szombaton oldják fel.

Szaúd-Arábia hétfőn jelentette be, hogy újranyitja határait a szomszédos Katarral. A SPA szaúdi hivatalos hírügynökség ezzel kapcsolatban idézte a Szaúd-Arábia de facto vezetőjének számító Mohamed bin Szalmán trónörököst, aki úgy fogalmazott: az öböl menti vezetők egyesítik a térség országait

azokkal a kihívásokkal szemben, amelyekkel a régió kénytelen szembesülni.    

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom 2017-ben hirdetett bojkottot Katarral szemben. E négy állam azzal vádolta Katart, hogy támogatja a terrorizmust. Katar visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy a vele szemben bevezetett embargó célja a szuverenitásának korlátozása.    

A viszály rendezéséről az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak vezetői a szaúd-arábiai Al-Ula városában tartott csúcstalálkozójukon írtak alá megállapodást kedden, Kuvait és az Egyesült Államok közvetítésével.    

Az eseményen jelen volt Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója is. A tanácskozáson, bár nem GCC-tagállam, Egyiptom is képviseltette magát Számeh Sukri külügyminiszter személyében. Az egyiptomi tárcavezető szintén bejelentette, hogy megnyitják az észak-afrikai ország légterét a katari légiközlekedés előtt.    

A GCC tagállamai közül Kuvait és Omán nem csatlakozott Katar bojkottjához.

Rovatok