Index Vakbarát Hírportál

Szexrabszolgáknak fizetendő jóvátételre kötelezte Japánt egy dél-koreai bíróság

2021. január 8., péntek 11:44 | aznap frissítve

Egy dél-koreai bíróság pénteken arra kötelezte Japánt, hogy fizessen jóvátételt 12, a második világháború során szexrabszolgaságra kényszerített nőnek.

A szöuli bíróság megerősítette, hogy a panaszosok a második világháborúban ismételt szexuális kizsákmányolás áldozatai voltak, ami emberiesség elleni bűncselekménynek minősül. A törvényszék szerint Japánnak fejenként százmillió von (27 millió forint) értékű jóvátételt kell fizetnie a prostitúcióra kényszerített nőknek.
    
Tokió szerint az ítélet sérti a nemzetközi jogot. A japán külügyminisztérium nagyon sajnálatosnak nevezte, hogy a bíróság semmibe vette az állami immunitás alapelvét, amely kimondja, hogy egyetlen állam bíróságai sem gyakorolhatnak joghatóságot más állam, illetve ezen állam szerveinek magatartása fölött. Az ítélet miatt bekérették a dél-koreai nagykövetet a tokiói külügyminisztériumba.    

A dél-koreai külügyminisztérium közölte: tiszteletben tartja az ítéletet, és mindent megtesz a nők méltóságának helyreállításáért. Szöul vizsgálja, milyen hatással lehet a döntés a dél-koreai-japán kapcsolatokra, és a kialakult helyzet ellenére igyekszik fenntartani az együttműködést Tokióval.   

Ez volt az első polgári peres eljárás Dél-Koreában, amelyet egykori szexrabszolgák indítottak Japán ellen. A keresetet 2013-ban nyújtotta be tizenkét volt kényszerprostituált, akik közül heten már nem érték meg a döntést.  További húsz egykori, illetve néhai szexrabszolga kárpótlási ügyében jövő héten születhet ítélet.

Történészek becslése szerint a második világháború idején hozzávetőleg 200 ezer szexrabszolga szolgálta a megszálló japán csapatok katonáit, elsősorban a Koreai-félszigeten és más délkelet-ázsiai országok bordélyaiban. Koreán kívül a többi megszállt országból, Kínából, a mai Fülöp-szigetekről és Indonéziából is hurcoltak el nőket a japán katonák szexrabszolgának, de holland és ausztrál nőket is vittek el a bordélyokba.
   

Rovatok