Index Vakbarát Hírportál

Ötmillió koronavírus-gyorstesztet kapnak az iskolák Ausztriában

2021. január 9., szombat 16:14

Az iskolai teszteknek általában nem örülnek a diákok, ezúttal azonban nem tantárgyi dolgozatokról van szó, hanem a vírusfertőzöttek egyszerű kiszűrésének lehetőségéről, amely mindenki számára megnyugtató lehet. 

Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszter szombati bejelentése értelmében az iskolák január 18-tól 5 millió ingyenes koronavírustesztet kapnak, amellyel hetente ellenőrizhetik a diákokat, pontosabban ők önmagukat. A vienna.at cikke szerint az általános iskolásoknak haza kell vinniük a tesztkészleteket, és szüleikkel együtt kell elvégezniük az ellenőrzést. A középiskolásokat viszont már elég nagyoknak tartják ahhoz, hogy az iskolaorvos segítségével vagy videós útmutatás alapján maguk végezzék el önmagukon a vizsgálatot.

Az új teszt ugyanis meglehetősen egyszerűen működik, csupán az orr elülső részéről kell kenetet venni egy tamponnal, amelyre utána folyadékot cseppentenek, majd dobozba zárják. Az eredmény néhány percen belül megjelenik az elülső oldalon. Ha pozitív, értesíteni kell az egészségügyi hatóságokat, és normál PCR-vizsgálatot kell végezni.  

A részvétel önkéntes, és nem mentesíti a résztvevőt a maszkviselési kötelezettség alól. 

Bár valószínűleg lesznek olyan szülők, akik megtagadják a teszt elvégzését gyerekeiken, összességében ez a legjobb a lehetőség az iskolák megnyitására 

– hangsúlyozta a bécsi oktatási tárca vezetője. Azt azonban még nem tudni, mikor térhetnek vissza az iskolák a jelenléti oktatásra. Mivel a vírusadatok nagyon különböznek az osztrák szövetségi államokban, csak azokban a régiókban nyitnák meg újra az iskolákat, ahol alacsony a fertőzések száma, és ott is csak a felsőbb osztályoknak kell majd visszatérniük.

Az oltások prioritási listáján a pedagógusok a második körbe kerültek, így február végén vagy március elején meg kell kapniuk a vakcinát. Ugyanakkor ez számukra sem lesz kötelező.

Rovatok