Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint egész Európa köszönettel tartozik Matteo Salvininek

2021. január 9., szombat 09:54

Ma ismét bíróság elé citálják Matteo Salvini korábbi olasz belügyminisztert, a Lega vezetőjét. Az ok: Salvini 2019-ben nem engedett automatikusan kikötni egy 163 illegális migránst szállító (értsd: embercsempész) hajót. Vagyis megvédte hazáját, megvédte Európát. Ezek után bíróság elé állítják. Hát normális dolog ez?

– fakadt ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton. A magyar miniszter azt fájlalja, hogy szombaton Palermóban elkezdődik az az előzetes bírósági eljárás, amelyben Matteo Salvinit az Open Arms nevű spanyol civil szervezet bevándorlókat szállító hajójának a feltartóztatása miatt vádolják. Ügyészségi gyanú szerint az akkori belügyminiszter visszaélt a hatalmával, nem teljesítette a hivatali kötelességét, és „túszul ejtette” a bevándorlókat.

Matteo Salvini tiltó határozata miatt az Open Arms 164 bevándorlóval a fedélzetén 19 napon át nem köthetett ki Lampedusán 2019 augusztusában. A kikötést végül Agrigento ügyésze engedélyezte augusztus 20-án, miközben Giuseppe Conte miniszterelnök benyújtotta lemondását, és ezzel megszűnt az Öt Csillag Mozgalom és a Lega kormánya. A volt belügyminiszter azt állítja, hogy az ellene zajló összesen két eljárásban 15-15 év börtönt kockáztat. „Egész Európa köszönettel tartozna neki, amiért gátat akart szabni az európai határok megsértésének és az európai szabályok semmibevételének” – írta most Szijjártó Péter.

Rovatok