Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak több mint fele azonnal leléptetné Donald Trumpot

2021. január 9., szombat 06:47

Az amerikaiak 57 százaléka azonnal el akarja mozdíttatni Donald Trump elnököt tisztéről, mert úgy véli, hogy beszédével a Capitolium ostromára bátorította híveit – idézi az MTI azt a közvélemény-kutatást, amelyet a Reuters hírügynökség az Ipsos céggel közösen végzett csütörtökön és pénteken. 

A megkérdezettek döntő többsége elítéli a kongresszus megrohamozását, 79 százalékuk „bűnözőknek” és „bolondoknak” minősíti az ostromlókat, még a republikánusokra és Donald Trumpra szavazók kétharmada is. Hazafiaknak mindössze ötszázaléknyian aposztrofálták a Capitoliumba betörőket, akikkel összesen mindössze 12 százaléknyian rokonszenveznek. 

A két párt hívei között ugyanakkor nagy a különbség Donald Trump idő előtti – január 20-át megelőző – elmozdításában. A demokratákra szavazók 90 százaléka akarja azonnal lemondatni, míg a republikánus szavazóknak mindössze a 20 százaléka.  

Harminc százalék azoknak az aránya, akik szerint a kormányzat tagjainak szavazása révén kellene Trumpot kitessékelni hivatalából – az alkotmány 25. kiegészítésével élve – és alelnökére átruházni hatalmát. 14 százalék szerint a kongresszusnak kellene alkalmatlansági indítvánnyal élnie, 13 százalék pedig úgy véli, hogy Trumpnak egyszerűen le kellene mondania.

Borítókép: AFP. Fotós: Kena Betancur

Rovatok