Index Vakbarát Hírportál

Kína szerint az ujgur nőket felszabadítják, a Twitter inkább törölte a nagykövetség posztját

2021. január 10., vasárnap 12:16

Kína washingtoni nagykövetségének Twitter-oldalán megjelent egy poszt, amely azt állítja, hogy a távol-keleti ország segített az ujgur nőknek emancipálódni a szélsőséges iszlámtól, és többé nem kell szülőgépeknek lenniük. Az állítás abból indul ki, hogy 

az ujgurok nagy része a szélsőségesebb, szunnita iszlám követője, emiatt pedig társadalmi normáik és nőkhöz való hozzáállásuk jelentősen különbözik a Kínában elfogadottól.

Erre példa, hogy a nők fejkendőt, azaz hidzsábot vagy kizárólag a szemeket szabadon hagyó nikábot hordanak, ezt a szokást a kínai kormány már 2014-ben betiltotta. Az szunnita iszlámot követő, vagy inkább beleszülető nőktől szembeni elvárás a mielőbbi házasságkötés, valamint a férj teljes tisztelete. Ez az elvrendszer kevéssé összeegyeztethető a kínai kormányéval, amely törvényben előírta 2007-ben, hogy a Népi Kongresszusban ülő nők aránya nem lehet kevesebb 22 százaléknál. 

A posztban linkeltek egy cikket is, amely tagadja azt a sokszor felmerülő vádat, hogy rengeteg ujgur nőt kényszersterilizáltak volna, árulkodó azonban, hogy 

az ujgurok lakta Hszincsiang-Ujgur autonóm területen eddig 380, a pekingi kormány által létrehozott átnevelő- és munkatáborról van tudomása a nyilvánosságnak.

Kínában Mao Ce-tung óta egyébként is "hagyománya" van  a kínai társadalomtól eltérően élők vagy gondolkodók átnevelőtáborba való küldésének. Az átnevelőtáborokról szóló beszámolókban gyakran írnak erőszakos és megalázó módszerekről.

A Twitter azóta eltávolította a posztot, de voltak, akik megmentették az utókornak:

Műholdfelvételek tanúsága szerint még egyébként a kínai hatóságok az ismert 380-nál is több munka- és átnevelőtábort működtetnek az autonóm területen, ahová az ujgurokat hurcolják el. A hálózatot az ujgur és a többi muszlim kisebbség  átnevelésére használják, hogy azok teljesen beilleszkedjen a Kínai Kommunista Párt által diktált társadalmi normákba. A táborokról nyilvánosságra hozott információkat és képeket ezen a honlapon lehet megnézni.

A munkatáborokat a pekingi kormány felzárkóztatási programként prezentálta a nyilvánosság előtt. A kormány szempontjából ez a megnevezés akár még jogosnak is mondható, mivel az ujgurok többsége nyomorban él, így a kormány könnyedén mondhatja, hogy „ő csak munkát ad a szegényeknek".

(Borítókép: Isztambulban tüntetnek a kínai muszlim ujgur kisebbség jogaiért és Kína jogsértő tevékenysége ellen 2020. október 1-én. Fotó: Ozan Kose / AFP)

Rovatok