Index Vakbarát Hírportál

Hazafiként ment Washingtonba, aztán inkább önként feladta magát az FBI-nál a nagy QAnon-sámán

2021. január 10., vasárnap 21:21

Még csütörtökön önként feladta magát az FBI-nak Jacob Anthony Chansley, az az arizonai férfi, akit Jake Angeli vagy QAnon-sámán néven a szerdán Washingtonban kitört zavargások talán legnagyobb feltűnést keltő alakja volt. A Capitolium ostromában félmeztelenül, lándzsával, az amerikai zászló színeit arcára festve, bölényszarvas prémsapkában vett részt.

A férfi a QAnon nevű Trump-párti, összeesküvés-elméletekben hívő csoport tagjának vallja magát. A washingtoni zavargások másnapján megjelent vele egy állítólag május 5-én készült interjú a YouTube-on, a videóban ugyanazt a szettet viseli, mint Washingtonban. Állítása szerint azért jár Trump-párti tüntetésekre, mert meg akarja mutatni az elnöknek, hogy van, aki megérti őt. Az interjú további részében Donald Trump intézkedéseit méltatta és a mainstream médiát kritizálta.

A 32 éves férfiról  The U.S. Sun készített portrét, amelyből a következő elborult és nem annyira elborult dolgok derülnek ki a QAnon-sámánról:

  1. Arizona állam fővárosában, Phoenixben járt középiskolába, ahol – volt tanára, Eara Betts Goncalves nyilatkozata szerint –, kiemelkedő tagja volt a vitaszakkörnek, szerette filozofikusan megközelíteni a dolgokat, diáktársai kedvelték. A tanárnő szerint a versenyeken nyújtott teljesítménye inkább hasonlított színészkedésre, mint szónoki fellépésre A középiskolával 2006-ban végzett.
  2. Kedvenc filmje a David Fincher rendezte Harcosok Klubja volt, fokozatosan kezdte el a Brad Pitt által játszott karakter öltözködési stílusát utánozni.
  3. 2019-ben szerepelt egy Keys for our Ascension nevű ezoterikus podcastben, melyben mindenféle pszichedelikus anyagok kipróbálásáról és a tapasztalatairól beszélt.
  4. Állítása szerint először 11 évesen tépett be, amikor az apja adta neki valamilyen pszichoaktív szert. Azt  nem árulta el, hogy ez pontosan mi volt.
  5. A középiskola után a haditengerészetnél szolgált néhány évig. A szolgálat után elkezdte felfedezni az olyan pszichedelikus szertartási növényeket, mint amilyen a "varázsgomba" vagy a peyot-kaktusz.
  6. Van egy saját vállalkozása, amelyet Star Seed Academy-nek hívnak. Online kurzusokat tart, például „spirituális védelem” vagy „isteni óramű, égi mechanika” címen. Mindegyik kurzus 44,44 dollárba kerül, ami átszámítva tizenháromezer forint. Tapaszokat is árul, amelyek szerinte „csakrát frissítenek és megvédenek a ráktól”, ha valaki éjszakánként a talpára ragasztja őket.

A tanárnő először nem akarta elhinni, hogy a legfeltűnőbb ruhákba öltöző Capitolium-ostromló az egykori tanítványa. Jacob Anthony Chansley jelenleg őrizetbe van a zavargásokban játszott szerepe miatt.

(Borítókép: Jake Angeli a Capitolium épületében 2020. január 6-án. Fotó:  Win McNamee / Getty Images Hungary)

Rovatok