Index Vakbarát Hírportál

Duplázna az ENSZ-főtitkár

2021. január 11., hétfő 21:30

António Guterres jelöltetni kívánja magát az ENSZ főtitkári posztjának egy második ötéves, 2022-től 2026-ig tartó mandátumára – jelentette be hétfőn New Yorkban szóvivője, Stéphane Dujarric. A jelenlegi főtitkár mandátuma 2021. december 31-én jár le. 

A hetvenegy esztendős politikus hétfőn egy ebéd keretében tájékoztatta szándékáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának (az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország) nagyköveteit, akik – mint a szóvivő fogalmazott – "ebben a szakaszban nem emeltek különösebb kifogást". Az ENSZ Közgyűlésére és a Biztonsági Tanácsra vár a döntés az év során, hogy állást foglaljon, maradhat-e Guterres a világszervezet élén.

Az MTI szerint az ENSZ-ben hagyomány, hogy a mindenkori főtitkár legfeljebb két öt-öt éves hivatali ciklust vihet végig, s az elmúlt évtizedekben szinte mindegyik élt is ezzel a lehetőséggel (kivéve az egyiptomi Butrosz Butrosz-Gálit, akinek újraválasztása ellen Washington vétót emelt 1996-ban).

Az AFP értesülései szerint a főtitkár megvárta az amerikai elnökválasztás eredményét a hosszabbítási szándéka bejelentésével, ugyanis egy újabb Trump-ciklusban már nem vállalta volna a világszervezet vezetését.

Hírügynökségek emlékeztetnek, hogy Guterres négy évvel ezelőtti megválasztása óta többször is ütközni kényszerült a világszervezet költségvetéséhez legnagyobb mértékben hozzájáruló, Trump vezette amerikai kormányzattal, amely több területen megnyirbálta a szervezet pénzalapjait, az Egyesült Államok ráadásul kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából.

António Guterres 1949. április 30-án Lisszabonban született, Portugália miniszterelnöke volt 1995-től 2002-ig, az ENSZ menekültügyi főbiztosaként dolgozott 2005 júniusa és 2015 decembere között. 2017. január 1. óta az ENSZ főtitkára, a dél-koreai Ban Ki Munt váltotta ebben a tisztségben.

Rovatok