Index Vakbarát Hírportál

Lóversenypályán is vakcinálják a briteket

2021. január 11., hétfő 21:57 | aznap frissítve

Hét hatalmas angliai központ kapcsolódott be a több mint egy hónapja folyó oltási kampányba hétfőn Angliában. Londonban, Newcastle-ban, Manchesterben, Birminghamben, Bristolban, Epsomban és Stevenage-ben nyíltak meg zömmel sport- és konferenciaközpontokban kialakított oltási helyszínek, amelyek egyszerre több tízezer oltásra jelentkezőt fogadhatnak – jelentette az MTI londoni tudósítója. 

Közöttük van a világhírű Epsom Downs lóversenypálya, valamint a világ egyik legnagyobb fedett rendezvényközpontja, a kelet-londoni ExCel Centre is.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig 2,3 millió embernek 2,6 millió adag vakcinát adtak be országszerte. A két szám közötti eltérés oka az, hogy több százezren már a második dózist is megkapták, bár a brit kormány nemrégiben arra helyezte át a hangsúlyt, hogy a különösen a veszélyeztetett lakossági csoportokban minél többen minél hamarabb hozzájussanak az első adag vakcinához.

Az egészségügyi miniszter a hétfő esti tájékoztatón rámutatott:

az eddigi oltási adatok alapján az Egyesült Királyságban többen kapták meg a koronavírus elleni oltást, mint a többi európai országban együtt.

A brit oltási menetrendhez kidolgozott elsőbbségi listáról szólva Hancock kiemelte: a listán szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportra jut a koronavírus-járvány okozta nagy-britanniai halálozások 88 százaléka.

A négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportba

A kormány hivatalos célkitűzése az, hogy e négy csoport mindegyik tagja február 15-ig megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ennek megfelelően  Angliában 12 millióan, a 68 millió lakosú Egyesült Királyság egészében pedig 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

Matt Hancock a hétfő esti sajtótájékoztatón elmondta: az oltási program jó úton halad e cél teljesítése felé.

Rovatok