Index Vakbarát Hírportál

Még Biden beiktatása előtt engedélyeztetné több száz telepes lakás építését Netanjahu

2021. január 11., hétfő 15:00

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasítást adott Ciszjordániában több száz új telepes lakás felépítésének előmozdítására, még azelőtt, hogy Joe Biden megválasztott elnök hivatalba lépne.

Várakozások szerint Biden az amerikai diplomáciai hagyományokhoz hűen ellenezni fogja az izraeli építkezéseket Ciszjordániában, mert a nemzetközi jog szerint tilos civil lakosságot telepíteni megszállt területre. A lépés erősítheti Netanjahu helyzetét a jobboldali szavazók körében a március végén esedékes parlamenti választások előtt, viszont azt kockáztatja, hogy magára haragítja Bident, aki a múltban ellenezte a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések bővítését.

Az izraeli hatóságok több szakaszban engedélyezik az izraeli építkezéseket. A további fejlesztésre megjelölt 850 otthon közül 500 már a végső jóváhagyás fázisában található – írja az MTI aJediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetre hivatkozva. 

A Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztériuma elítélte a telepek bővítésének bejelentését, és azzal vádolta Izraelt, hogy „versenyt fut az idővel” amikor Donald Trump távozása előtt meghozza ezt a döntést.

Donald Trump kormánya szakított az amerikai diplomáciai hagyományokkal, soha nem látott támogatást nyújtott Izraelnek, és a többi közt beszüntette a telepes építkezések amerikai bírálatát. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tavaly, már Biden győzelme után, az első vezető amerikai diplomataként ellátogatott egy ciszjordániai településre.

Rovatok