Index Vakbarát Hírportál

Szlovák elemző: Orbán Viktornak gyenge a pozíciója az Európai Néppártban

2021. január 11., hétfő 14:07

A Népszavában jelent meg interjú a legismertebb szlovák politikai elemzővel, Grigorij Meseznikovval, aki Orbán Viktor EU-val és az Egyesült Államokkal  való kapcsolatáról, valamint a V4-es országok politikájáról nyilatkozott.

Az elemző úgy véli, hogy Orbán Viktor pozíciója az Európai Néppártban ma már gyengébb, mint korábban volt. Ezzel együtt Németországnak szüksége van Magyarországra mint szövetségesre (arra nem tért ki az elemző, hogy gazdaságilag vagy általában az Európai Néppárton belül). A V4-es országok együttműködéséről Grigorij Meseznikov pozitívan nyilatkozott, meggyőződése ugyanis, hogy ez a legjobb módja a négy ország regionális együttműködésének. Szerinte ezt nem akadályozza, ha Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, illetve Csehország uniós kérdésekben nem értenek egyet.

Orbán Viktor és a volt szlovák baloldali államfő, Robert Fico szerinte azért érti meg jól egymást, mert mindkettőjük politikája  arra épül, hogy megosszák a közvéleményt, így erősítve a törzsi gondolkodást a társadalomban.

A jogállamot vizsgáló eszközt Grigorij Meseznikov szerint azért hozták létre, mert Magyarországon és Lengyelországon kívül más országokban is erősödnek az autoriter tendenciák. 

Nem gondolnám, hogy a Biden-adminisztráció most külön figyelmet fordítana Magyarországra csak azért, mert Orbán Viktor Donald Trumpnak drukkolt a kampányban. Biden ugyanakkor sokkal inkább támogatja az EU-t, mint Donald Trump tette, az erősebb unió híve a nemzetállamokkal szemben, így ezekben az ügyekben nyilván változik majd Washington hozzáállása.

– válaszolta az elemző arra a kérdésre, hogy mire számíthat Orbán Viktor a Biden-adminisztrációtól. 

Rovatok