Index Vakbarát Hírportál

A CDU új elnökének első feladatai között szerepel majd a Fidesz EPP-tagsága

2021. január 11., hétfő 17:45 | aznap frissítve

A Fidesz néppárti tagságának ügye mindenképpen első döntéseinek részét fogja képezni a hétvégén megválasztandó CDU-elnöknek

– mondta a Politico.eu-nak Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. 

Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a hétvégén választ új elnököt, a tisztújításon derül ki, hogy ki lesz Annegret Kramp-Karrenbauer utódja.

Weber erről azt mondta, hogy a nem csak az EPP, de egész Európa számára nagy jelentőséggel bír az, hogy ki lesz a CDU új vezetője, hiszen nagy eséllyel őt fogják jelölni Németország új kancellárjának, miután Merkel már nem indul a posztért. 

A CDU testvérpártjának, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) színeiben politizáló Weber kijelentette:

az új CDU-elnöknek döntő szava lesz abban, hogy eldöntsék, a Fidesz továbbra is az EPP-be tartozik-e. ezt a döntést pedig 2021-ben meg kell hozni. 

Weber felemlegette az utóbbi hetek eseményeit, kiemelve a Fidesznek a jogállamisági mechanizmus elleni vétó emelését, amit visszalépésnek minősített a magyar kormánypárttal való együttműködésben az EPP berkein belül. 

A CDU tisztújításáról szólva Manfred Weber leszögezte: folytatni kell azt a politikai irányvonalat, melyet Angela Merkel jelölt ki, hogy sikerrel járjanak a szeptemberi szövetségi választásokon. A Politico szerint ezzel Weber Armin Laschetnek, Észak-Rajna-Vesztfália kormányfőjének, a CDU egyik helyettes szövetségi elnökének a támogatására utalt. Hangsúlyozta azt is, hogy a CDU-elnök személye nem csak az EPP, de egész Európa jövőjének kialakításában fontos szerepet játszik. 

Tetszettek volna többet fizetni

Weber védelmébe vette az Európai Unió döntését arra vonatkozóan, hogy közösen szerezzék be  az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot. Ez egy erős jele az EU szolidaritásának – mondta, hangsúlyozva, hogy azt az EU is megszenvedte volna, ha a tagországok külön-külön versenyeznek a vakcinák beszerzésében.

Reagált azokra a kritikákra is, melyek szerint túl kevés vakcinát szerzett be Brüsszel. Szerinte a tagországok kormányainak a fukarságában keresendő a hiba.

Az EU 2,7 milliárd eurót szánt a beszerzésre, nem beszélve, hogy mellette létrehozott egy 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot is. A kormányoknak több pénzt és nagyobb mozgásteret kellett volna nyújtaniuk az Európai Bizottságnak, melyet nem lehet hibáztatni azért, hogy nem tudott több dózist vásárolni. 

Ezzel kapcsolatban annak a véleményének is hangot adott, hogy integrált egészségügyi politikára, egy egészségügyi unió létrehozására van szükség. Számára ez egyenlő szinten van a közös valutával, a schengeni övezettel, és a közös piaccal. 

Rovatok