Index Vakbarát Hírportál

Újabb szigorításokat fontolgat a francia kormány

2021. január 12., kedd 20:02

Miután a koronavírus a korábbinál sokkal fertőzőbb változata már legalább három francia városban megjelent, a kormány elővigyázatosságból újabb szigorításokat fontolgat az oltási program felgyorsítása mellett. A döntést szerdai ülésén hozza meg a védelmi tanács, s csütörtökön jelenti be a miniszterelnök – írja az MTI kormányzati forrásokra hivatkozva.

Az általános karantén is szerepel a lehetséges forgatókönyvek között, de jelenleg ez tűnik a legkevésbé valószínűnek. Regionális szinteken azonban elképzelhető, hogy hétvégénként karantént vezetnek be – mondta kedden a kormányzati forrás a BFM hírtelevíziónak, hozzátéve, hogy az iskolák mindenesetre nyitva maradnak.

Gabriel Attal kormányszóvivő hétfőn az Europe 1 kereskedelmi rádióban kizárta, hogy a jelen helyzetben ismét általános karantént vezessen be a kormány. Jean Castex miniszterelnök pedig elmondta, hogy

utolsó lehetőségként nem szabad a karantént kizárni, de a mutatók alapján az éjszakai kijárási tilalom egyelőre elegendő.

Jóllehet még semmilyen döntés nem született, sajtóértesülések szerint a legvalószínűbb az, hogy az ország egész területén két órával előbb, délután 6 órakor fog kezdődni a kijárási tilalom.

A BFM hírtelevízió szerint amennyiben a kormány nem dönt szigorításról, akkor sem kizárt, hogy a prefektusok helyi szinteken előrébb hozzák a kijárási tilalom kezdetét. A napi esetszám lassú emelkedést mutatott az elmúlt héten, s jelenleg átlagosan 18–20 ezer között mozog, de a kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál. Utóbbiak közül 2600-an vannak intenzív osztályon, az egészségügyi hatóságok azonban emelkedésre számítanak a következő hetekben.

Rovatok