Index Vakbarát Hírportál

Koronavírussal fertőződött meg két gorilla

2021. január 12., kedd 07:19

Kimutatták  két gorilla szervezetében a koronavírust a San Diego-i  állatkertben, miután a majmoknál a fertőzésre jellemző tüneteket vettek észre - közölte Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója hétfőn.

Ez lehet az első ismert esete a vírus átterjedésének majmokra.

Newsom szerint még vizsgálják a gorillák fertőzésének eredetét, vagyis azt, hogy más állatoktól, vagy embertől kaphatták-e el a vírust.

A december óta zárva tartó állatkert ugyanakkor honlapján közölte, hogy feltételezéseik szerint egy tünetmentes dolgozó adhatta tovább a vírust dacára a bevezetett járványügyi óvintézkedéseknek.

Az  állatkerti hatóságok azt követően vettek mintákat a majmok ürülékéből, hogy két gorilla köhögni kezdett a múlt héten. A pozitív teszteredményeket hétfőn erősítette meg az amerikai földművelésügyi minisztérium országos állatorvosi szolgálatának laboratóriuma.
Lisa Peterson, az állatkert igazgatója szerint a fertőzött állatok a köhögés és némi vérbőség ellenére jól vannak. Hozzátette: a gorillákat elkülönítették és reménykednek mielőbbi gyógyulásukban.

A koronavírust eddig több - fogságban tartott - vadállat szervezetében is kimutatták, így például a bronxi  állatkert  több oroszlánjánál és tigrisénél, valamint a barcelonai állatkert négy oroszlánjánál is. A vírussal fertőzött kutyák és macskák esetei is ismertek.

Rovatok