Index Vakbarát Hírportál

Egyenlőbbek az egyenlőknél: oltási botrány Olaszországban

2021. január 12., kedd 15:22

Az olasz csendőrség mintegy százezer eddig beadott oltás miatt indított vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy ezeket az adagokat „soron kívüli” személyek kapták meg – értesült a La Repubblica napilap kedden.

Az egészségügyi minisztérium honlapjának adatai szerint a beadott több mint 718 ezer dózisból több mint félmilliót orvosok és ápolók kaptak meg, további több mint 47 ezret pedig az idősotthonok lakói, akik egyaránt prioritást élveznek az oltási kampányban.

A számsorokban azonban további több mint 96 ezer beoltott személy szerepel, akiket a tárca az „egyéb” kategóriába sorolt be, mivel nem tartoznak szorosan az egészségügyi ágazathoz.

Köztük lehetnek például kórházak irodai alkalmazottjai, a kórházi menzákon dolgozók, valamint a takarító és karbantartó személyzet is. Az olasz csendőrség közegészségügyért felelős egysége (NAS) szerint azonban könnyen elképzelhető, hogy az ebben a kategóriában beoltottak között 

az oltásra nem jogosult személyek is lehetnek.

A „soron kívül” beadott dózisokat a La Repubblica értesülései szerint egészségügyi dolgozók rokonai és barátai, orvosfeleségek, valamint helyi politikusok kaphatták meg. Ezt megerősíteni látszik, hogy a hatósági adatok szerint a déli Campania tartományban beadott több mint 68 ezer oltásból 

több mint tízezret „barátok barátai” kaptak meg.

Az újság szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy amikor az egyik nápolyi kórház előtt az orvosok hosszú sorokban álltak az oltásért, közöttük valójában mások is voltak, például a város ismert ügyvédei, vállalkozói és a rokonaik is, még az idősebb nagynéniket is beprotezsálták. 

A közép-olaszországi Marche régióból is érdekes adatok érkeztek. Itt az idősotthonok lakói közül 145-en kaptak oltást, miközben teljesen kívülállókból 1834-en oltatták be magukat.

Szicíliában pedig egy férfi arról számolt be, hogy neki a közeli kórház ismerős orvosa szólt, hogy soron kívül részesülhet oltásban. Elképzelhető, hogy a jelenség azt is megmagyarázza, hogy egyes térségek miért fogytak ki a számításokhoz képest korábban az oltóanyagból hétfőre.

Olaszországba is kedden érkezett meg az amerikai Moderna első, 47 ezer adagos szállítmánya, amely a Brenner-hágón keresztül lépte át a határt, majd a római Spallazani-járványkórházba vitték szétosztásra. Róma március végéig 1,3 millió dózist vár még a Moderna oltóanyagából, és több mint 8 millió adagot a Pfizer-BioNTech vakcinából.

Rovatok