Index Vakbarát Hírportál

Stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban

2021. január 12., kedd 17:41

Oroszországban stabilizálódik a koronavírus-fertőzés okozta helyzet, az ország 85 régiójából 22-ben csökken, s csak kettőben emelkedik a megbetegedések száma – jelentette ki Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a járvány elleni koordinációs tanács elnökségének keddi tanácskozásán. Az MTI beszámolója szerint az orosz tisztifőorvos arról adott tájékoztatást, hogy

a koronavírus-betegséggel kórházban ápolt páciensek száma az év eleje óta 16 százalékkal csökkent, és nem lesz szükség több férőhely létrehozására.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter a megbeszélésen azt mondta, hogy a kórházi szakápolási kapacitások 23 százaléka szabad. Popova szerint a terjedés heti átlagüteme a december 0,9-1,2 százalékról 0,7 százalékra mérséklődött. Popova felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztelés a téli ünnepek alatt sem állt le.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 22 934-gyel 3 448 203-ra emelkedett. A napi növekmény 0,7 százalék, az új esetek 12,3 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 559 969, a halálos áldozatoké 531-gyel 62 804-re, a felépülteké pedig 24 755-tel 2 825 430-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 94,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 326 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával 618 114 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz külügyminisztérium konzuli osztálya a világjárvány miatt felfüggesztette az elektronikus vízumok kérelmeinek regisztrálását. A beutazási engedélyek beszerzésének ezt a formáját Moszkva 52 ország, köztük az uniós tagállamok polgárai számára tette lehetővé, az eredeti elképzelés szerint az idei év kezdetétől.

Oroszország kedden február 1. éjfélig meghosszabbította a Nagy-Britanniába irányuló légi forgalom szüneteltetését.

London az első célállomások egyike volt, amelyekbe Moszkva a nyár folyamán ismét engedélyezte a járatok indítását, ám december 22-én ismét leállította, a szigetországban megjelent új vírustörzsre hivatkozva.

Rovatok