Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia: újabb országos tesztelés lesz

2021. január 12., kedd 10:03

Legkésőbb a jövő hétvégén újabb országos tesztelést tartanak Szlovákiában. A tömeges vizsgálat első köre valamennyi járásra kiterjed majd.

A tesztelés addig ismétlődik, amíg a fertőzöttség aránya az egyes járásokban legalább 0,5 százalékra nem csökken 

– mondta Igor Matovič miniszterelnök. 

Matovič szerint már az egész országban elterjedhetett a koronavírus Nagy-Britanniából származó új, sokkal fertőzőbb változata.

Az átlagosnál agresszívebb vírustörzs miatt 5–6 héten belül a vírus reprodukciós száma Szlovákiában a jelenlegi 1-ről 1,33-ra emelkedhet – jelezte a miniszterelnök a szigetország adataira hivatkozva.

Matovič most is bírálta a koalíciós partnerét, Richard Sulík gazdasági minisztert, aki szerinte felelős azért, hogy hetekkel ezelőtt nem lehetett elkezdeni az országos tesztelést. Matovič úgy véli, Sulík több ezer halálesetért és milliárdos gazdasági kárért felelős, de leváltani ennek ellenére nem tervezi őt – írta az Ujszo.com.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter emlékeztetett arra, hogy a járványhelyzet kritikus: a kór miatt jelenleg 3 292 személyt kezelnek kórházban, 251-en pedig mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

A jelenleg érvényben lévő lockdown miatt milliárdos veszteséget szenved el Szlovákia – hangsúlyozta Eduard Heger pénzügyminiszter, aki szintén országos tesztelést szorgalmazott. Hozzátette: a pénzügyminisztérium olyan forgatókönyvvel számolt, amely szerint Szlovákia március 1-ére juthat „biztonságos zónába”.

Rovatok