Index Vakbarát Hírportál

Állami pénzmegvonás a szlovén hírügynökségtől: nem lehet ürügy az uniós szabály

2021. január 12., kedd 22:01

Nem használhatják ürügyként az uniós szabályokat a sajtóügynökségek finanszírozásának leállítására − mondta Arianna Podestà, az Európai Bizottság (EB) versenyjogi kérdésekkel foglalkozó szóvivője azzal kapcsolatban, hogy korábban a szlovén kormány kommunikációs hivatala (UKOM) felfüggesztette a szlovén hírügynökség (STA) finanszírozását, és a brüsszeli bizottságtól kért jóváhagyást a folytatásra.

Az MTI beszámolója szerint az UKOM még tavaly decemberben tájékoztatta a kormányt, hogy 

nem tudja teljesíteni a szlovén hírügynökséggel kötött szerződést 2020-ban, és 2021-re sem tud szerződést kötni vele, mert a hírügynökség igazgatója, Bojan Veselinovic nem adta át számukra azt a dokumentációt, amely lehetővé tenné az állami hozzájárulás folyósítását.

Az állam képviseletében az UKOM évente köt szerződést a hírügynökséggel, és havonta utalja át a működéséhez szükséges összeget. Ez 2020-ra kétmillió euró volt, de az ügynökség már október óta nem kapott egy fillért sem az államtól. Az STA idén további kétmillió euró bevételt üzleti tevékenységből szerez a tervek szerint − emlékeztetett a brüsszeli közlésről beszámolva a Delo című szlovén napilap.

A szlovén hírügynökség többször is kijelentette, hogy a törvényeknek megfelelően válaszolt az UKOM kérdéseire, de ilyen terjedelemben csak a kormánynak tartozik beszámolóval. Közölték továbbá, hogy rendszeresen tájékoztatja a felügyelő bizottságot a működésükről, az éves jelentéseiket pedig a parlamentben is megvitatják. Hozzátették: az UKOM nem változtat a hozzáállásán, hosszú távon veszélyezteti a hírügynökség működését, valamint száz alkalmazottjának, köztük nyolcvan újságírónak és fotóriporternek a szociális helyzetét.

Az UKOM pénteken bejelentette, hogy a törvény miatt megváltozott a STA jogViszonya, ez pedig sérti az uniós versenyjogot, ezért az EB-hez fordult jogorvoslatért.

Arianna Podestà szerint ugyanakkor az állami támogatások szabályai általában lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy támogatást nyújtsanak a sajtóügynökségeknek általános gazdasági érdekű szolgáltatások ellenében. Megjegyezte továbbá, hogy a rendelkezésre álló információk alapján

a szlovén sajtóügynökség finanszírozásának összege az uniós jogszabályokban rögzített határértékeken belül van.

Ezen kívül Szlovénia nem jelezte, hogy az általános gazdasági érdekű szolgáltatásokért nyújtott állami támogatások egyéb lényeges feltételei ne teljesültek volna. Ezért úgy tűnik, hogy a támogatásokat anélkül is lehetne folyósítani, hogy azt bejelentik az Európai Bizottságnak – fogalmazott a szóvivő.

Rovatok